Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 114

Amnezie - enciclopedia universala

Amnezie:  Pierdere totala sau partiala a capacitatii de memorizare a informatiei si/sau de reamintire a informatiei inmagazinate. O amnezie poate fi cauzata de o leziune a ariilor cerebrale legate de functiile memoriei, de origine vasculara, tumorala, traumatica (comotie cerebrala), infectioasa (encefalita), degenerativa (boala lui Alzheimer), hemoragica (hemoragie subarahnoidiana) sau consecinta lipsei de vitamina B1, observata mai ales la alcoolici (sindromul lui Korsakov). Ea mai poate surveni si in cursul bolilor psihiatrice, ca urmare a unei crize de epilepsie sau a unui soc. in sfarsit, numarul tulburarilor de memorie este legat de consumul de medicamente, in particular de tranchilizante (benzo-diazepine). Utilizate pe lunga durata, ele induc adesea o amnezie anterograda, care se manifesta prin imposibilitatea de a fixa amintirile noi, sau prin tulburari acute de memorie apropiate de ictusul amnezic. Natura amneziei depinde de cauza subiacenta pierderii memoriei. Tratamentul amneziilor de origine emotionala (psihoze, stari nevropatice etc.) este, in principal, psihologic. El vizeaza indepartarea inhibitiilor si readucerea in constiinta subiectului a amintirilor uitate, prin jocul liberei asocieri a ideilor. Unele medicamente pot stimula memoria in caz de dismnezie (tulburare de memorie fara o amnezie importanta), de surmenaj scolar sau profesional.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amniocenteza - enciclopedia universala

Amniocenteza:  Prelevare de lichid amniotic din abdomenul mamei in scopul analizarii lui. Amniocenteza este practicata cel mai des intre a saisprezecea si a optsprezecea saptamana de amenoree (oprirea ciclului), dar ea este facuta si mai tarziu pentru a evalua gravitatea unei incompatibilitati sangvine feto-mateme. Amniocenteza poate, de altfel, sa aiba loc in orice moment al sarcinii, mai ales in caz de anomalie decelata la ecografie. Amniocenteza permite analizarea celulelor fetale descuamate in lichidul amniotic si insusi acest lichid, ceea ce poate pune in evidenta eventuale anomalii fetale. Studiul celulelor fetale permite, pe de o parte, cercetarea anomaliilor cromozomiale (sindromul Turner, trisomia 21) prin stabilirea hartii cromozomiale a fatului (cariotip) si, pe de alta parte, cercetarea unor afectiuni ereditare prin studiul ADN-ului. Amniocenteza este indicata femeilor peste 38 ani pentru depistarea unei trisomii 21, in masura in care riscul pentru nou-nascut creste odata cu varsta mamei. Studiul lichidului amniotic permite dozarea mai multor elemente a caror existenta in cantitate anormala poate traduce unele patologii fetale (spina-bifida, malformatie care lasa deschis tubul neurali, mucoviscidioza etc.). Studiul acestuia permite, de asemenea, sa se puna diagnosticul unor boli infectioase transmisibile de la mama la fat. Se pot, in sfarsit, prevedea riscurile bolii membranelor hialine (sindrom de deficienta respiratorie observat la copiii deosebit de prematuri), studiind unele din componentele acestui lichid. Prelevarea este efectuata, sub anestezie locala si sub control ecografic, cu ajutorul unui ac introdus prin peretele abdominal pana in uter. Cantitatea de lichid prelevata variaza intre 10 si 40 mililitri. Aceasta operatie permite, de asemenea, injectarea de medicamente in cavitatea amniotica, astfel fiind posibil tratamentul precoce al copilului in utero. Amniocenteza se practica in mediu spitalicesc sau la ginecolog; ea nu dureaza decat cateva minute. Dupa prelevare este indicata putina odihna, precum si absenta unei activitati fizice intense timp de 1-2 zile. Amniocentcza nu prezinta nici un pericol pentru mama; foarte rar, ea provoaca (in mai putin de 0, 5% din cazuri) o nastere falsa datorata unei fisurari a membranelor sau unei infectii determinate de prelevarea lichidului. Cele mai neinsemnate simptome de febra, de sangerare, de pierderi vaginale sau de dureri in cursul zilelor care urmeaza examenului necesita o consultare medicala. Riscul traumatic fetal este nul; mai mult, nu exista risc infectios daca sunt respectate precautiile de asepsie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amnios - enciclopedia universala

Amnios:  Membrana fina care captuseste interiorul cavitatii in care se gaseste fatul. Amniosul, care acopera, de asemenea, cordonul ombilical si placenta, este dublat de o alta membrana, corionul, lipit de mucoasa uterina. Amniosul se umple in cursul sarcinii cu lichid amniotic. Amniosul si corionul, care protejeaza fatul, sunt evacuate cu placenta dupa nastere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Amnioscopie - enciclopedia universala

Amnioscopie:  Examen direct al lichidului amniotic si al membranelor realizat la sfarsitul sarcinii. Amnioscopia este practicata dupa 36 saptamani de amenoree (incetarea fluxului menstrual) la o femeie care prezinta contractii uterine si la care nasterea pare sa se declanseze. Amnioscopia permite examinarea claritatii si culorii lichidului amniotic si, in particular, cautarea prezentei meconiului (primul scaun verzui al fatului), dovada a unei suferinte fetale. Acest examen poate servi la verificarea existentei unei fisurari a pungii apelor si permite declansarea prematura a nasterii daca aceasta este necesar. Medicul introduce amnio-scopul, tubul inzestrat cu un sistem optic, in vagin, apoi il face sa inainteze de la col spre uter pentru a atinge membranele cavitatii amniotice. Examenul se practica la spital si dureaza cateva minute. El aduce informatii utile inainte de a incepe nasterea. Amnioscopia, nedureroasa, declanseaza cateodata contractii uterine, normale in acest stadiu al sarcinii. Ea nu poate da ocazia decat la ceva pierderi de sange, care nu prezinta vreo gravitate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 111 112 113

114

115 116 117 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct