Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 138

Angiografie oculara - enciclopedia universala

Angiografie oculara:  Examen radiologie care permite observarea vaselor fundului de ochi (care iriga coroida si retina). Angiografia oculara este esentiala in supravegherea diabetului, precum si in studierea irisului. Ea poate completa un examen al fundului de ochi aducand informatii mai precise asupra localizarii si intinderii leziunilor observate. Tehnica angiografiei oculara se bazeaza pe injectarea unei mici cantitati de produs de contrast, fluoresceinatul de sodiu, intr-o vena periferica, in general a plicii cotului. Colorantul circula in sange pana la vasele oculare. Atunci prin intermediul unor filtre speciale se realizeaza clisee ale fundului de ochi. Examenul dureaza aproximativ 15 minute. Azi, noile tehnici permit obtinerea de imagini numerizate pe un ecran. Ca si efecte secundare incidentele sunt cel mai adesea benigne (voma, indispozitie). Accidentele alergice datorate fluoresceinei, foarte rare, pot fi prevenite printr-un tratament antialergic. Vederea incetosata si orbirea provocata de lumina de la luarea cliseelor, consecinte ale dilatarii pupilei printr-un colir cicloplegic, pot fi deranjante timp de cateva ore dupa efectuarea examenului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angiokeratom - enciclopedia universala

Angiokeratom:  Leziune cutanata care se prezinta sub forma unei mici papule de culoare rosu inchis acoperita cu un strat keratozic tare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angioleiomiom - enciclopedia universala

Angioleiomiom:  Mica tumora benigna care se dezvolta pe piele, in interiorul hipodermului; ia nastere in peretele muscular al unei vene subcutanate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Angiom - enciclopedia universala

Angiom:  Malformatie care afecteaza sistemul vascular: artere, capilare, vene si vase limfatice. Angiomul este o leziune congenitala, benigna, a vaselor sangvine (hemangiom) sau limfatice (limfangiom), care se traduce printr-o deformare a structurilor vasculare. El poate exista inca de la nastere sau poate aparea in cursul copilariei sau vietii adulte. in anumite cazuri, el poate si sa regreseze sau sa dispara. Localizarea este fie superficiala (piele, mucoase), fie profunda (viscere, de exemplu creierul, ficatul, plamanul); angioamele profunde risca sa provoace hemoragii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 135 136 137

138

139 140 141 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct