´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 171

Apa ascensionala - enciclopedia universala

Apa ascensionala:  apa aflata intr-un strat acvifer, captiva sub presiune, si care se ridica la suprafata solului fara a-1 depasi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apa meteorica - enciclopedia universala

Apa meteorica:  apa provenita din precipitatiile atmosferice (ploaie, lapovita, ninsoare, grindina etc.)

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apa mineral - enciclopedia universala

Apa mineral:  Apa de izvor a carei compozitie in elemente minerale permite utilizarea ei terapeutica. Apele minerale sunt clasificate dupa continutul lor in minerale: ape foarte putin mineralizate (mai putin de 50 miligrame pe litru), ape putin mineralizate (de la 50 Ia 500 miligrame pe litru) si ape foarte bogate in saruri minerale (mai mult de 1 500 miligrame pe litru). Apele minerale pot fi plate sau gazoase (cu o incarcatura de gaz carbonic (C02) care reprezinta de cateva ori volumul lichid). Apele gazoase sunt adesea mai bogate in sodiu si neindicate in regimurile hiposodate prescrise in caz de insuficienta cardiaca sau de hipertensiune. Doar apele minerale care pot fi consumate fara contraindicatie de catre persoanele sanatoase sunt cele care primesc autorizatia de imbuteliere si libera comercializare. Apele putin mineralizate pot servi la prepararea biberoanelor daca nu sunt gazoase. Apele bogate in calciu pot contribui la compensarea unei alimentatii sarace in minerale. Unele ape imbogatite in fluoruri pot avea un efect benefic in prevenirea cariei dentare. La fel, continutul foarte mic in sodiu al unor ape minerale permite consumarea lor cotidiana de catre persoanele constranse la un regim hiposodat. Proprietatile apelor minerale sunt utilizate in terapeutica, in cadrul curelor termale, fie pe cale interna (bautura), fie pe cale externa (bai).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apa oxigenata - enciclopedia universala

Apa oxigenata:  Solutie antiseptica, dezinfectanta si hemostatica. Apa oxigenata este utilizata ca antiseptic sub forma unei solutii diluate, capabila sa elibereze oxigen gazos echivalent a 10 volume ale lichidului respectiv. Ea este indicata datorita capacitatilor sale de curatire a plagilor cutanate benigne si de asigurare a asepsiei acestora, precum si pentru proprietatile ei hemostatice (oprirea sangerarilor) in cursul epistaxisului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 168 169 170

171

172 173 174 »
«

»