´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 172

Apa subterana - enciclopedia universala

Apa subterana:  apa acumulata in porii, fisurile rocilor sau in golurile subterane.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat circulator - enciclopedia universala

Aparat circulator:  Ansamblu constituit din inima si vasele corpului uman. Ansamblul aparatului circulator face obiectul unei reglari foarte precise si complexe care intervine in mecanismele nervoase (nervii simpatici si parasimpatici), hormonale (rinichii si glandele medulosuprarenale) si umorale (sistemul renina-angiotensina-aldosteron, factorul antinatriuretic, prostaglandinele, kininele). Acest aparat permite astfel sa se transforme un debit pulsatil, datorat contractiilor regulate ale inimii, intr-un debit continuu in micile vase periferice, propice schimburilor intre sange si tesuturi. Aceste schimburi asigura aportul de oxigen si nutrimentele necesare functionarii diferitelor tesuturi si organe, si transportul deseurilor din metabolismul celular spre organele lor de eliminare naturala: plamani, rinichi. Aparatul circulator participa, de asemenea, si la echilibrul mediului interior prin functia sa de reglare a presiunii arteriale si a temperaturii intracorporale. Atingerile aparatului circulator sunt numeroase: anomalie a influxului electric cardiac sau o tulburare a ritmului cardiac; valvulopatie (atingere a valvulelor cardiace); atingere vasculara caracterizata printr-o stenoza (ingustare) sau printr-un anevrism (dilatare) al unei artere; disectie aortica (clivaj al peretilor aortei), adesea asociata cu un anevrism; flebita (obstructia unei vene printr-un cheag); insuficienta coronariana, cunoscuta sub denumirea de angor sau de angina pectorala, putand duce la un infarct miocardic in caz de astupare a unei artere coronare sau a uneia din ramurile in care aceasta se ramifica; hipertensiune arteriala; insuficienta cardiaca; malformatie congenitala a inimii, de gravitate variabila; miocardita (atingere a muschiului cardiac, de origine toxica, infectioasa sau inflamatorie), cardiopatie hipertensiva, valvulara sau ischemica, sau mio-cardiopatie (atingere a muschiului cardiac, de origine necunoscuta); endocardita (atingere inflamatorie sau infectioasa a tunicii interne a inimii), de origine infectioasa sau reumatismala; pericardita (atingere inflamatorie a invelisului extern al inimii).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat dentar - enciclopedia universala

Aparat dentar:  Dispozitiv fix sau mobil utilizat ca proteza dentara pentru a inlocui dintii lipsa, pentru a corecta pozitia unor dinti pe arcada sau pentru a compensa pierderile de substanta generate de malformatiile congenitale (fanta labiopalatina, de exemplu) sau de boli (cancer bucal).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat digestive - enciclopedia universala

Aparat digestive:  Totalitate a organelor avand drept functie principala asimilarea alimentelor destinate sa aduca energia necesara pentru functionarea celulelor. Se obisnuieste sa se faca distinctia intre tubul digestiv si glandele digestive (ficat, pancreas). Tubul digestiv are un rol esential mecanic, de transportare a alimentelor. El este constituit succesiv din gura, cu limba si dintii, faringe, esofag, stomac, intestin subtire, colon si rect. Glandele digestive includ glandele salivare (parotide, submaxilare si sublinguale), ficatul, pancreasul sau glandele intestinului subtire. Glandele digestive participa la digestia alimentelor secretand sucuri care contin diferite enzime ale digestiei. Dintre organele aparatului digestiv, doar ficatul si intestinul subtire sunt indispensabile vietii. Patologia aparatului digestiv este foarte diversificata. Cancerele pot lua nastere la toate nivelurile aparatului digestiv (gura, esofag, stomac, colon, rect, ficat, pancreas). Tratamentele depind, in principal, de tipul de cancer, de organul afectat, de stadiul de evolutie a bolii. Constipafia este una dintre cauzele cele mai frecvente ale consultatiei medicale. Constipatii cronici sunt, in societatea noastra, persoane care au un regim alimentar sarac in fibre si o viata sedentara. O musculatura abdominala slaba este, de asemenea, unul dintre elementele problemei. Tratamentul consta in aceste cazuri deci, inainte de orice, intr-o schimbare a modului de viata. Diareea poate fi prezenta in diferite boli. Asa se intampla cu diareea din cazurile de SIDA, cu alternantele dintre diaree si constipatie din unele cancere digestive etc. Totusi, diareea este de cele mai multe ori unul dintre simptomele gastro-enteritelor virale, destul de obisnuite in fiecare an in colectivitatile de copii, ori gastroenteritelor bacteriene cauzate de intoxicatii alimentare (salmonelloze). Gastritele, inflamatiile stomacului, sunt favorizate de catre alcool si tutun, si pot provoca dureri si arsuri de stomac. Hepatitele sunt boli virale care afecteaza ficatul si care pot fi transmise indeosebi pe cale sangvina si pe cale sexuala. Herniile hialale sunt caracterizate prin trecerea unei portiuni de stomac in torace, prin canalul diafragmului pe unde trece esofagul. Ulcerele, bolile stresului, sunt localizate fie pe stomac (ulcerul gastric), fie pe duoden (ulcerul duodenal), ultimul fiind cel mai obisnuit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 169 170 171

172

173 174 175 »
«

»