´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 173

Aparat genital masculin - enciclopedia universala

Aparat genital masculin:  Totalitatea organelor masculine care permit reproducerea. La barbat, aparatul genital este strans legat de aparatul trinar. El cuprinde testiculele, epididimele, canalele defe-jente, veziculele seminale, prostata, precum si penisul. Testiculele, situate in burse, sunt de forma ovoida si o lungime de aproximativ 4 centimetri. Ele elaboreaza testosteronul (hormon masculin, ce actioneaza asupra dezvoltarii organelor genitale si asupra caracterelor sexuale secundare) si spermatozoizii. Epididimul, conduct situat in spatele testiculului, primeste spermatozoizii, pe care-i indreapta spre canalul deferent. Canalul deferent este situat in cordonul spermatic (pedicul ce contine testiculul si epididimul). Este vorba de un conduct foarte fin care leaga epididimul de ampulele deferentiale si de canalele ejaculatoare. El transporta spermatozoizii. Veziculele seminale sunt doua buzunare situate in spatele prostatei; ele fabrica plasma seminala, care, amestecata cu secretiile prostatice, va forma sperma cu spermatozoizii. Canalele ejaculatoare, care urmeaza veziculelor seminale, expulzeaza sperma in uretra in momentul excitarii sexuale. Prostata este o glanda care cantareste 15-20 grame, situata sub colul vezical si inconjura uretra. Ea secreta plasma seminala, care, asociata secretiilor veziculelor seminale si spermatozoizilor, va forma sperma. Penisul, sau membrul viril, este constituit din uretra, conductul care vehiculeaza urina in cursul mictiunii si sperma in cursul ejacularii, si cele doua organe erectile numite corpi cavernosi, care sunt flacide in stare de repaus; in cursul erectiei, ele devin rigide datorita afluxului de sange. Numeroase examene exploreaza aparatul genital masculin: spermograma (numararea spermatozoizilor, studierea formei lor, a mobilitatii lor, a vitalitatii lor etc.) poate permite diagnosticarea originii unei sterilitati masculine; dozarile sangvine ale testosteronului exploreaza functia hormonala a testiculului; ecografia este destinata descrierii veziculelor seminale, a prostatei si a testiculelor; ecograf

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat in medicina - enciclopedia universala

Aparat in medicina:  Ansamblu de organe care concura la indeplinirea unei functii fiziologice. Aparatul se distinge de sistem (ansamblul complex de elemente fara limitare la organe a caror suma de efecte produce o functie in totalitatea sa), ca si de cai (ansamblul drumurilor organice pline sau cavitare care vehiculeaza o functie de la punctul ei de origine pana la punctul ei de utilizare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat locomotor - enciclopedia universala

Aparat locomotor:  Totalitate a tuturor organelor care permit deplasarea individului. Aparatul locomotor cuprinde oasele si articulatiile membrelor si coloana vertebrala, precum si ligamentele, muschii si tendoanele care le leaga unele de altele sau le actioneaza. Locomotia, care este o functie complexa, face sa intervina, in afara acestor organe, organele senzoriale (ochi, ureche) si receptorii senzitivi (organe microscopice), care culeg informatiile privind mediul si pozitia ansamblului corpului, precum si cele despre tensiunea muschilor. Sistemul nervos intervine si el: analizeaza aceste informatii si transmite ordinele catre muschi, care pun oasele si articulatiile in miscare multumita contractiilor lor succesive si coordonate.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aparat respirator - enciclopedia universala

Aparat respirator:  Totalitatea organelor care asiguri primele etape ale respiratiei, adica ventilatia (miscarea ierului in plamani) si hematoza (transformarea sangelui venos incarcat cu dioxid de carbon in sange arterial incarcat in oxigen). Aparatul respirator cuprinde caile respiratorii (adica este vorba de caile respiratorii superioare - fose , MZale, cavitate bucala, faringe, laringe -, de trahee si de bronhii) si plamanii, inveliti in pleura. Toracele, prin cusca sa osoasa si prin muschi, participa, de asemenea, la functionarea aparatului respirator. Imensa suprafata de contact a aparatului respirator cu mediul exterior si situatia sa de adevarata intersectie explica frecventa si varietatea patologiilor observate. Afectiunile tumorale sunt cancerul bronhopulmonar primitiv secundar, cauzat de o metastaza a unui cancer situat in alta regiune a organismului, care poate atinge plamanii, pleura sau, mai rar, bronhiile. Tumorile primitive ale pleurei si ale mediastinului sunt mai rare. Imunopatologia aduna laolalta afectiuni atat de variate ca astmul, alveolitele alergice, sarcoidoza sau manifestarile pulmonare ale conectivitelor. Bolile infectioase sunt tuberculoza, infectiile cailor aeriene superioare (rinita, sinuzita, faringita, angina, laringita), bronsita, bronhopneumonia, pneumonia, pneumopatiile atipice, supuratiile pulmonare sau pleurale legate de patrunderea in organism a unui agent microbian etc. Patologia vasculara cuprinde edemul si embolia pulmonara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 170 171 172

173

174 175 176 »
«

»