´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 175

Ape arteziene - enciclopedia universala

Ape arteziene:  ape subterane ce se gasesc sub mare presiune intre doua straturi impermeabile si care tasnesc la suprafata in mod natural sau prin foraj.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apella - enciclopedia universala

Apella:  Adunarea poporului in Sparta, care hotara pacea si razboiul si care desemna prin aclamatii eforii, membrii gerusiei si pe cei doi regi. Aveau dreptul de a participa numai cetatenii cu varsta de peste 30 de ani.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apendice - enciclopedia universala

Apendice:  Prelungire a unui organ. Apendicele vermicular, sau apendicele ileocecal, numit apendice in vorbirea curenta, se formeaza in dedesubtul orificiului ileocecal, la punctul de jonctiune intre intestinul subtire si intestinul gros. De forma destul de cilindrica, el masoara de la 7 la 8 centimetri in lungime si de la 4 la 8 milimetri in diametru. Datorita apropierii lui de materiile de Ia sfarsitul digestiei, apendicele vermicular constituie frecvent sediul unei infectii sau al unui abces, apendicita. Apendicele poate fi, de asemenea, sediul unor tumori, benigne sau maligne. In sfarsit, apendicele poate in mod exceptional sa sufere o torsiune (sau volvulus), simuland o apendicita acuta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apendicectomie - enciclopedia universala

Apendicectomie:  Ablatia chirurgicala a apendicelui. Apendicectomia este practicata in caz de apendicita pentru a preveni ruptura apendicelui inflamat, care ar provoca o peritonita sau un abces abdominal. Apendicectomia se efectueaza prin incizarea chirurgicala a abdomenului sau, mai recent, prin celoscopie. Incizia, oblica sau transversala, este practicata in dreapta abdomenului, in fosa iliaca. In general, i se permite pacientului sa bea si sa manance la 24 ore de la interventie. Abcesele apendiculare sunt drenate si apendicele este indepartat fie imediat, fie mai tarziu. In caz de peritonita, apendicectomiei i se asociaza o curatire si un drenaj al cavitatii peritoneale. Apendicectomia expune la mai multe complicatii, exceptionale, ca desfacerea bontului sau peri-tonita postoperatorie a copilului (sau peritonita de a cincea zi), sau mai frecvente, ca abcesul peretelui. Dar, in majoritatea cazurilor, este o operatie benigna care necesita de la doua la sase zile de spitalizare si o scurta convalescenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 172 173 174

175

176 177 178 »
«

»