´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 176

Apendicita - enciclopedia universala

Apendicita:  Inflamatie a apendicelui ce poate surveni la orice varsta, dar este, in mod particular, mai frecventa la adolescent si la adultul tanar. Originea inflamatiei nu este intotdeauna determinata; ea poate fi cauzata de obstruarea apendicelui de catre o acumulare de materii fecale. Apendicita cea mai curenta, caracterizata printr-o simpla inflamatie a mucoasei, este denumita "catarala" sau "supurata". Cand mucoasa este obstruata de puroi, acesta ramane uneori localizat, provocand o aglutinare a anselor intestinale sudate prin aderentele din jurul abcesului: aceasta este peritonita plastica sau plastronul apendicular. In caz de necroza a peretelui apendicelui, puroiul poate invada intregul peritoneu; se declanseaza atunci peritonita generalizata. Atunci cand apendicele este normal situat, apendicita se traduce printr-o durere care survine brusc in fosa iliaca (partea laterala si inferioara a abdomenului) dreapta, insotita de greturi, chiar de voma, si de o febra moderata (38-38, 5°C); palparea zonei este dureroasa si provoaca o reactie de aparare (intarirea peretelui abdominal); tranzitul intestinal este incetinit. Diagnosticul este mai greu de pus atunci cand apendicele este situat anormal: in spatele cecumului, inflamatia se traduce prin dureri lombare; la femeie, foarte jos in bazinul inferior, el provoaca simptome analoage celor ale inflamatiei trompelor uterine; sub ficat, el simuleaza o infectic veziculara acuta. Diagnosticarea este, de asemenea, delicata in formele atenuate de apendicita, nici un examen radiologie nefiind destul de demn de incredere pentru a putea detecta cu certitudine inflamatia. Tratamentul apendicitei este apendicectomia. Aceasta nu trebuie sa fie hotarata decat pe baza unor semne probatorii: febra injur de 38°C, reactie de aparare abdominala, cresterea numarului de globule albe rezultata din numararea globulelor. Dupa stabilirea diagnosticului, interventia este practicata fara intarziere pentru a evita dezvoltarea unei peritonite plastice, chiar generalizate. O criza acuta de apendicita se poate calma spontan, dar prezinta mereu un risc de recidiva; doar in unele cazuri, la persoanele foarte in varsta, ia uneori o alura cronica. In absenta mijloacelor chirurgicale, se incearca stavilirea inflamatiei prin administrarea de antibiotice. In caz de peritonita plastica, abcesul poate fi evacuat imediat sau "la rece"; ablatia apendicelui nu va fi efectuata decat dupa vindecarea abcesului. Peritonita generalizata necesita in schimb o interventie de urgenta, cuprinzand ablatia apendicelui si curatirea completa a cavitatii peritoneale. Apendicitele nu necesita in mod normal decat cateva zile de spitalizare si permit reluarea activitatilor normale dupa doua sau trei saptamani. O peritonita apendiculara poate totusi sa se complice la batrani, la subiectii subnutriti, la diabetici sau la obezi, si obliga sa se recurga la o sedere in reanimare chirurgicala, mai ales cand abcesele intraperitoneale s-au dezvoltat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apex - enciclopedia universala

Apex:  Punctul/punctele sau zona aflate pe o linie care intersecteaza un unghi si care ating raza interioara a unghiului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apgar - enciclopedia universala

Apgar:  Sistem pus la punct pentru evaluarea marilor functiuni vitale ale unui nou-nascut din primul minut de viata si aprecierea evolutiei la 3, 5 si 10 minute mai tarziu. La nastere sunt notate cinci elemente: frecventa cardiaca; miscarile respiratorii; coloratia pielii (albastra, in caz de continut mic in oxigen al sangelui, sau prea palida); tonusul muscular; reactiile la stimuli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

API - enciclopedia universala

API:  (Application Program Interface) - limbaj de programare de nivel inalt dedicat aplicatiilor stiintifice si matematice. Set de rutine pe care o aplicatie software le foloseste pentru a cere si executa servicii de nivel inferior sistemului de operare. O aplicatie software executa doua feluri de sarcini: cele legate de activitatea specifica, cum ar fi acceptarea de text sau numere ca imput in documente si sarcini de intretinere, ca afisarea informatiei pe ecran. Sarcinile de intretinere sunt executate de sistemul de operare, in timp ce API asigura programului mijloacele de comunicare cu sistemul de operare, spunand acestuia ce nivel de sarcini sa execute si cand. La computerele ce ruleaza o interfata grafica ca aceea de la Apple Macintosh, API ajuta aplicatia program la afisarea ferestrelor, a meniurilor, a iconurilor etc. La retelele locale, un API, ca IBM NetBIOS, asigura aplicatiile cu mijloace uniforme de cereri de servicii de la nivelele inferioare ale retelei. API reprezinta si uneltele utilizate de catre persoanele care dezvolta programe pentru a accesa functiile sistemului de operare ale calculatorului si ale serviciilor dispozitivelor periferice. In general API reprezinta apeluri sistem, adica rutine care permit programatorului accesul la serviciile furnizate de sistemul de operare. De asemenea, acestea pot fi utilizate si la manipularea de fisiere si directoare, controlul semafoarelor, interfatarea cu adaptoarele grafice, precum si la o multitudine de alte servicii. In cazul retelelor locale de tip Novell, API reprezinta interfata destinata programatorilor care doresc sa exploateze resursele locale ale unei retele LAN-Novell. Resursele presupun 20 de tipuri de servicii care totalizeaza 347 de functii, dintre care amintim: conectarea la un server de fisiere, accesul la functii de comunicatie in retea, asigurarea securitatii in retea prin blocarea accesului la fisiere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 173 174 175

176

177 178 179 »
«

»