Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 177

Apendicectomie - enciclopedia universala

Apendicectomie:  Ablatia chirurgicala a apendicelui. Apendicectomia este practicata in caz de apendicita pentru a preveni ruptura apendicelui inflamat, care ar provoca o peritonita sau un abces abdominal. Apendicectomia se efectueaza prin incizarea chirurgicala a abdomenului sau, mai recent, prin celoscopie. Incizia, oblica sau transversala, este practicata in dreapta abdomenului, in fosa iliaca. In general, i se permite pacientului sa bea si sa manance la 24 ore de la interventie. Abcesele apendiculare sunt drenate si apendicele este indepartat fie imediat, fie mai tarziu. In caz de peritonita, apendicectomiei i se asociaza o curatire si un drenaj al cavitatii peritoneale. Apendicectomia expune la mai multe complicatii, exceptionale, ca desfacerea bontului sau peri-tonita postoperatorie a copilului (sau peritonita de a cincea zi), sau mai frecvente, ca abcesul peretelui. Dar, in majoritatea cazurilor, este o operatie benigna care necesita de la doua la sase zile de spitalizare si o scurta convalescenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apendicita - enciclopedia universala

Apendicita:  Inflamatie a apendicelui ce poate surveni la orice varsta, dar este, in mod particular, mai frecventa la adolescent si la adultul tanar. Originea inflamatiei nu este intotdeauna determinata; ea poate fi cauzata de obstruarea apendicelui de catre o acumulare de materii fecale. Apendicita cea mai curenta, caracterizata printr-o simpla inflamatie a mucoasei, este denumita "catarala" sau "supurata". Cand mucoasa este obstruata de puroi, acesta ramane uneori localizat, provocand o aglutinare a anselor intestinale sudate prin aderentele din jurul abcesului: aceasta este peritonita plastica sau plastronul apendicular. In caz de necroza a peretelui apendicelui, puroiul poate invada intregul peritoneu; se declanseaza atunci peritonita generalizata. Atunci cand apendicele este normal situat, apendicita se traduce printr-o durere care survine brusc in fosa iliaca (partea laterala si inferioara a abdomenului) dreapta, insotita de greturi, chiar de voma, si de o febra moderata (38-38, 5°C); palparea zonei este dureroasa si provoaca o reactie de aparare (intarirea peretelui abdominal); tranzitul intestinal este incetinit. Diagnosticul este mai greu de pus atunci cand apendicele este situat anormal: in spatele cecumului, inflamatia se traduce prin dureri lombare; la femeie, foarte jos in bazinul inferior, el provoaca simptome analoage celor ale inflamatiei trompelor uterine; sub ficat, el simuleaza o infectic veziculara acuta. Diagnosticarea este, de asemenea, delicata in formele atenuate de apendicita, nici un examen radiologie nefiind destul de demn de incredere pentru a putea detecta cu certitudine inflamatia. Tratamentul apendicitei este apendicectomia. Aceasta nu trebuie sa fie hotarata decat pe baza unor semne probatorii: febra injur de 38°C, reactie de aparare abdominala, cresterea numarului de globule albe rezultata din numararea globulelor. Dupa stabilirea diagnosticului, interventia este practicata fara intarziere pentru a evita dezvoltarea unei peritonite plastice, chiar generalizate. O criza acuta de apendicita se poate calma spontan, dar prezinta mereu un risc de recidiva; doar in unele cazuri, la persoanele foarte in varsta, ia uneori o alura cronica. In absenta mijloacelor chirurgicale, se incearca stavilirea inflamatiei prin administrarea de antibiotice. In caz de peritonita plastica, abcesul poate fi evacuat imediat sau "la rece"; ablatia apendicelui nu va fi efectuata decat dupa vindecarea abcesului. Peritonita generalizata necesita in schimb o interventie de urgenta, cuprinzand ablatia apendicelui si curatirea completa a cavitatii peritoneale. Apendicitele nu necesita in mod normal decat cateva zile de spitalizare si permit reluarea activitatilor normale dupa doua sau trei saptamani. O peritonita apendiculara poate totusi sa se complice la batrani, la subiectii subnutriti, la diabetici sau la obezi, si obliga sa se recurga la o sedere in reanimare chirurgicala, mai ales cand abcesele intraperitoneale s-au dezvoltat.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apex - enciclopedia universala

Apex:  Punctul/punctele sau zona aflate pe o linie care intersecteaza un unghi si care ating raza interioara a unghiului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Apgar - enciclopedia universala

Apgar:  Sistem pus la punct pentru evaluarea marilor functiuni vitale ale unui nou-nascut din primul minut de viata si aprecierea evolutiei la 3, 5 si 10 minute mai tarziu. La nastere sunt notate cinci elemente: frecventa cardiaca; miscarile respiratorii; coloratia pielii (albastra, in caz de continut mic in oxigen al sangelui, sau prea palida); tonusul muscular; reactiile la stimuli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 174 175 176

177

178 179 180 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct