´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 179

APL - enciclopedia universala

APL:  (A Programming Language) - limbaj de programare de nivel inalt, extrem de concis, proiectat pentru a manipula tablouri precum: scalari, vectori, matrici multidimensionale, tabele sau chiar informatii numerice sau alfanumerice. Spre deosebire de majoritatea limbajelor de programare, obiectele in APL nu au un tip de date stabilit. Sintaxa acestui limbaj dispune de un numar mai mare de operatori pentru care se folosesc semne speciale. APL se foloseste pentru rezolvarea problemelor matematice si in scopuri educative. Initial a fost disponibil doar pe calculatoare mari (mainframe). Din 1983 este disponibil si pe PC-uri. Datorita setului special de caractere deosebit de vast, APL necesita tastatura speciala sau macrouri pentru introducerea datelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aplazie - enciclopedia universala

Aplazie:  Insuficienta sau oprire congenitala a dezvoltarii unui tesut sau a unui organ. Astfel, aplazia urechii se caracterizeaza printr-o crestere incompleta a urechii externe sau medii. Ea poate fi majora (nu exista nici o structura a urechii externe sau medii) sau minora (afectand o parte a urechii externe sau medii). Aplazia se corecteaza, in general, prin amplasarea unei proteze concomitent estetica si functionala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aplazie medulara - enciclopedia universala

Aplazie medulara:  Boala caracterizata printr-o rarefiere a maduvei osoase, care se traduce printr-o diminuare a numarului de globule rosii, de globule albe si de plachete. Aplazia este cauzata de incapacitatea maduvei osoase de a produce celulele-suse, forma de origine a celulelor sangvine. Cauzele toxice sau infectioase sunt cel mai bine identificate: radiatiile ionizante (radiatii X), absorbtia unor medicamente sau produse chimice (derivati ai benzenului, anticanceroase, unele antibiotice indeosebi cloramfenicolul , arsenicale, antitiroidiene, saruri de aur, antiepileptice, unele neuroleptice) sau anumite infectii (hepatita recenta, tuberculoza). Atunci cand numararea formulei sangvine, mielograma si/sau biopsia maduvei osoase nu permit gasirea vreunei cauze, aplazia este denumita idiopatica. Se pare ca in jumatate din cazuri este atunci implicat un mecanism imunologic. Lipsa de globule rosii antreneaza o anemie (paloare si oboseala), lipsa de globule albe expune subiectul la infectii, iar lipsa plachetelor provoaca hemoragii (purpura, de exemplu). Cand cauza este medicamentoasa si celulele-suse sunt crutate, aplazia medulara regreseaza spontan. In formele idiopatice, aceasta eventualitate este mai rara. O aplazie medulara poate in mod exceptional sa preceada o leucemie. Tratamentul simptomatic consta intr-o bioterapie masiva in cazul unei infectii, intr-o transfuzie de plachete in caz de hemoragie sau de globule rosii daca exista o anemie grava. Tratamentul de fond se bazeaza pe administrarea de imunosupresoare (ciclosporina si ser antilim-focitar), pe grefa de maduva osoasa, efectuata plecand de la un donator compatibil, la subiectii tineri, si pe administrarea de androgeni (care stimuleaza celulele-suse ale maduvei) daca tratamentul cu imunosupresoare nu este eficace.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

APLG - enciclopedia universala

APLG:  (A Programming Language for Graphics) - limbaj de programare de nivel inalt pentru grafica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 176 177 178

179

180 181 182 »
«

»