´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 187

Arahnoidita - enciclopedia universala

Arahnoidita:  Inflamatie subacuta sau cronica a arahnoidei (una dintre cele trei membrane care constituie meningele). O arahnoidita poate aparea la mai multi ani dupa o meningita purulenta sau o hemoragie meningeana. Ea mai poate sa se dezvolte si in contact cu un focar infectios rahidian ca o spondilita. Destul de frecvent, nu se gaseste nici una dintre aceste afectiuni si in acest caz se vorbeste de arahnoidita primitiva. Acestea variaza dupa localizarea si intinderea bolii. Poate fi vorba de dureri de cap, de crize de epilepsie, de atingeri ale radacinilor maduvei spinarii cu aparitia unor tulburari senzitive, de iritatie a maduvei spinarii cu aparitia de tulburari motorii (paraplegie sau tetraplegie) si genitosfincteriene (incontinenta urinara, de exemplu). Tratamentul este in esenta cel al cauzei infectioase (antibioterapie).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbaleta - enciclopedia universala

Arbaleta:  Arma de aruncat sageti sau proiectile, folosita in Evul Mediu. Puterea ei distructiva provenea de la arcul metalic, cu o bataie de pana la 300 m, care putea propulsa o sageata cu o viteza suficienta pentru a strapunge camasa de zale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore Anti-vibratii - enciclopedia universala

Arbore Anti-vibratii:  Denumire mai putin folosita a arborelui de echilibrare, bazata pe faptul ca, prin utilizarea acestui arbore, se obtine obtine o ameliorare a vibratiilor specifice functionarii motoarelor cu ardere interna in V, arbore de echilibrare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore Cotit - enciclopedia universala

Arbore Cotit:  Element component al mecanismului motor care permite transformarea miscarii liniare a pistonului in miscare de rotatie, prin el transmitandu-se apoi cuplul motor care pune in miscare autovehiculul sau alti consumatori de energie mecanica. Se mai numeste si vilbrochen sau arbore motor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 184 185 186

187

188 189 190 »
«

»