´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 188

Arbore cu Came - enciclopedia universala

Arbore cu Came:  Un arbore rotitor care are came sau dinti externi, folosit la inchiderea si deschiderea valvelor de cilindru ale unui motor. Vilbrochenul pune in functiune arborele cu came prin parghii, curele sau lanturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore cu Came in Chiulasa - enciclopedia universala

Arbore cu Came in Chiulasa:  Tip de dispunere a comandei supapelor in care arborele(ii) cu came se afla in chiulasa(ele) de cilindru. Atunci cand arborele cu came este pozitionat in apropierea supapelor,componentele comenzii supapelor pot fi mai rigide si mai usoare, permitand astfel supapelor sa se deschida si sa se inchida mai rapid iar motorului sa aiba o turatie mai mare. Atunci cand arborele cu came in chiulasa este doar unul, acesta actioneaza toate supapele din chiulasa. Daca arborii cu came in chiulasa sunt doi, atunci unul din arbori actioneaza supapele de admisie, iar celalalt supapele de evacuare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore de compresare - enciclopedia universala

Arbore de compresare:  Un arbore care, atunci cand se roteste, vibreaza astfel incat reduce sau anuleaza unele din vibratiile produse de motor. Chiar daca nu sunt esentiali pentru functionarea motorului, arborii de compensare devin din ce in ce mai folositi. Motoarele de 4 cilindri folosesc doi arbori de compensare care se invart in directii diferite, de ambele parti ale vilbrochenului motorului. Motoarele cu trei cilindri sau cele cu sase cilindri in V folosesc un singur arbore de compensare

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arbore de derivare - enciclopedia universala

Arbore de derivare:  Reprezentarea sub forma unui arbore a secventei de derivari (rescrieri), folosind productiile unei gramatici independente de context, ce conduc la obtinerea unei propozitii in limbajul generat de gramatica. Tuturor simbolurilor din partea dreapta a unei productii le corespund in arbore noduri descendenti ai nodului corespunzator simbolului neterminal din stanga productiei. Frunzele arborelui corespund simbolurilor terminale ce compun propozitia generata. Construirea arborelui se poate face intr-o maniera descendenta (top-down) sau ascendenta (bottom-up). In primul caz notiunea corespunzatoare simbolului de start al gramaticii (in cazul limbajelor de programare este vorba de program sau de instructiune) este "explicata" prin rescrieri utilizand notiuni mai simple pana se ajunge la un sir de simboli din alfabetul peste care este construit limbajul (in cazul limbajelor de programare este vorba de atomi lexicali). In al doilea caz se face o abstractizare de notiuni pornind de la un sir de simboli din alfabet pana cand se obtine cea mai generala notiune (de exemplu trecere in contextul procesului de compilare are semnificatia de parcurgere integrala a datelor de intrare (adica a programului sursa sau a unei forme intermediare in care acesta a fost transformat), prelucrarea lor si memorarea rezultatului intr-un fisier sau in memorie. In general se incearca realizarea mai multor etape (faze) ale compilarii in aceeasi trecere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 185 186 187

188

189 190 191 »
«

»