´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 194

Arcatura - enciclopedia universala

Arcatura:  Element arhitectural alcatuir dintr-o serie de arcade mici, in relief, care decoreaza partile netede ale zidurilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Archebuza - enciclopedia universala

Archebuza:  Veche arma de foc portabila, aparuta in a doua jumatate a sec. XIV si utilizata pana in sec. XVII cand, prin modernizare, se transforma in muscheta, apoi in pusca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Archip, Ticu Sevastia - enciclopedia universala

Archip, Ticu Sevastia:  (n. 4 ianuarie 1891, Targoviste - d. 31 martie 1964, Bucuresti) scriitoare. Licentiata a Facultatii de Matematica din Bucuresti. A frecventat cenaclul Sburatorul. A scris proza de sugestie, psihologica: Aventura, 1929; alegorica: Colectionarul de pietre pretioase, 1931 si romane de evocare a vietii de provincie: Oameni, 1941; Zeul, 1949 - din trilogia Soarelenegru. Si-a mai incercat condeiul in teatral expresionist: Luminita, 1927; Gura de leu, 1935.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Archirie si Anadan - enciclopedia universala

Archirie si Anadan:  Carte populara. Ilustreaza tema intelepciunii si credintei unui vasal. Imbina trasaturile unei scrieri de intelepciune cu cele ale unui roman de curte. Originea lui asiro- babiloniana s-a stabilit prin descoperirea, in 1906-1907, pe locul cetatii Elephantina, pe Nil, a textului incomplet, in arameica (vechi idiom semit, folosit de fenicieni, al carui alfabet a stat la baza tuturor alfabetelor moderne) , limba folosita oficial si de persi (cuceritorii Mesopotamiei, formata din Asiria la nord si Sumer la sud) , ajunsi apoi si in nordul Africii. In limba romana romanul a intrat prin filiera slavona si s-a modificat sub influenta folclorului local. Mihail Sadoveanu a prelucrat un fragment cu titlul Sfaturile preainteleptului Arghir catre nepotul sau Anadan, 1908.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 191 192 193

194

195 196 197 »
«

»