Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 200

Arici Pogonici - enciclopedia universala

Arici Pogonici:  (1956-1979) , lunar, Bucuresti album vesel pentru cei mici editat de revista pentru copii Luminita. Facea parte din programul de educatie al celor foarte mici. Au colaborat condee de prestigiu: Tudor Arghezi, Maria Banus, Nina Cassian. S-au publicat traduceri din literatura universala, basme si povestiri populare. Revista a organizat concursuri de creatie dotate cu premii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ariciul - enciclopedia universala

Ariciul:  este plin de tepi insa este bland si temator. Atunci cand se simte in pericol, isi zbarleste tepii scurti si ascutiti si se strange ghem. Vulpea a gasit totusi o smecherie pentru a-l desfasura si a-l manca: il stropeste cu urina pentru a-l determina sa se desfaca, apoi il prinde de abdomen, singura parte a corpului care nu este protejata de ace. Ariciul traieste in familie si vaneaza noaptea; el consuma multe animale asa-numite daunatoare (soareci de casa, soareci de padure, melci, rame, insecte), aducand in felul acesta imense servicii gradinarilor. El se hraneste si cu vipere, de a caror muscatura nu se teme. In timpul hoinarelilor nocturne, ariciul traverseaza des drumurile; el se deplaseaza incet si se opreste imediat pe loc atunci cand este orbit de farurile unei masini. Iarna, doarme intr-un cuib pe care-l sapa sub un strat de frunze moarte.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ariciul (Erinaceus concolor) - enciclopedia universala

Ariciul (Erinaceus concolor):  Este un mamifer insectivor de mici dimesiuni, cu o greutate de oana la 1,2kg si o lungime medeie de 25cm dar sunt exemplare care pot ajunge la 35 cm lungime. Atunci cand il zarim avem impresia ca vedem un ghem plin cu ace miscator. Picioarele sunt scurte, ochii mici iar urechile externe slab dezvoltate. Botul este fin, ascutit, un pic alungit cu un simt olfactiv foarte bine devoltat. Ariciul este renumit pentru sistemul sau de aparare foarte eficient ceea ce il face inaccesibil multor pradatori naturali. Pe partea dorsala are foarte multe ace alcatuite din keratina,o substanta care este gasita si in unghiile si parul uman. Atunci cand este amenintat, ariciul se incolaceste in jurul sau si devine o minge plina cu tepi indreptati in toate directiile. Pe corpul lor pot fi gasiti pana la 15 mii de astfel de ace. Datorita dietei sale il putem intalni si in apropierea asezarilor umane,in gradini unde se hraneste cu insecete, rame, viermi, soareci. Din acest motiv este un animal foarte folositor. Traiul in apropierea localitatilor ii aduce si neplaceri. Pentru ca este lent, atunci cand traverseaza strazile se intampla des ca acesta sa fie calcat de masini. Perioada de reproducere a ariciului este vara cand femela, dupa o gestatie de 35 de zile, naste pana la 9 pui dar frecvent 3-4. Puii se nasc golasi cu tepii ineficienti si de aceea prima lor perioada de viata este mai grea si afltata doar sub protectia mamei. Mai tarziu tepii devin tari si eficienti iar dupa perioada de un an trec la tepii de adult. Toamna, cand insectele si hrana in general se imputineaza,ariciul isi cauta un loc potrivit pentru hibernare. Isi incetineste bataile inimii si functionarea organelor interne pana la primavara viitoare cand iar incepe plimbarile lui nocturne in cautarea hranei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ariciul de mare - enciclopedia universala

Ariciul de mare:  este o ruda a stelei de mare. Corpul acestei echinoderme este in general sferic, dar la aricii de mare de nisip corpul poate fi aplatizat. Ariciul de mare este acoperit de tepi care au lungimea intre cativa milimetri si 30 cm. De la o specie la alta, el poate fi erbivor (mananca alge) sau psamivor (mananca nisip). Ocazional poate fi si necrofag, hraninduse cu animale moarte. Gura ariciului de mare se gaseste pe partea inferioara a corpului; la cei erbivori, ea este prevazuta cu 5 dinti, care formeaza lanterna lui Aristotel, cu ajutorul carora pasc algele. Inmultirea are loc in apa: femelele depun oua care, daca sunt fecundate de spermatozoizii masculilor, se transforma in embrioni si apoi in larve. Larva inoata cateva saptamani, apoi se fixeaza pe fundul marii sau pe o alga si se metamorfozeaza intr-un mic arici de mare. Unii arici de mare sunt foarte apreciati de om si constituie un fel de mancare la fel de rafinat ca si caviarul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 197 198 199

200

201 202 203 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct