´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 210

Arta romana - enciclopedia universala

Arta romana:  Denumire data artei dezvoltate in Roma antica si apoi in Imperiul Roman, a carei evolutie se situeaza intre secolele IV i.Hr. si IV d. Hr.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arta romanica - enciclopedia universala

Arta romanica:  Arta dezvoltata, mai ales in arhitectura, in tarile europene supuse influentei catolice, in sec. X-XIII, care preia unele trasaturi ale artei bizantine si in special elemente din arta carolingiana (edificii caracterizate prin severitate, masivitate si robustete, savante jocuri de volume prismatice si cilindrice ale navelor, absidelor si turnurilor etc.);

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arta rupestra - enciclopedia universala

Arta rupestra:  Denumire data manifestarilor artistice (desen, pictura, sculptura etc.) realizate in stanci sau pe peretii pesterilor. Cele mai vechi manifestari de artei rupestre dateaza din Paleoliticul Superior si constau in picturi si gravuri executate pe peretii cavernelor de la Altamira (Spania), Lascaux (Franta), in care sunt reprezentate animale, scene de vanatoare sau de lupta, si in sculpturi de idoli feminini, exprimand cultul maternitatii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artera - enciclopedia universala

Artera:  Vas care vehiculeaza sangele inimii spre tesuturi. Arterele sunt tuburi flexibile cu pereti grosi. Diametrul lor se micsoreaza pe masura ce ele se departeaza de inima si se subdivid; ansamblul constituie arborele arterial. Ultimele lor ramificatii sunt arteriolele, care alimenteaza vasele capilare. Printre arterele principale, aorta (pornita din ventriculul stang) si ramurile sale de divizare distribuie sangele oxigenat, rosu, spre ansamblul tesuturilor, cu exceptia plamanilor; arterele pulmonare vehiculeaza sangele albastru, bogat in gaz carbonic, de Ia ventriculul drept spre plamani, unde el este oxigenat. O artera poate constitui obiectul leziunilor traumatice (orice plaga arteriala necesita o comprimare imediata in amonte, apoi o reparatie in mediu spitalicesc pentru a evita o hemoragie abundenta), degenerative si/sau inflamatorii (aterom, arterioscleroza, arterita etc.).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 207 208 209

210

211 212 213 »
«

»