´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 212

Arteriola - enciclopedia universala

Arteriola:  Vas sangvin de diametru mic care asigura legatura intre o artera si un capilar.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arterioscleroza - enciclopedia universala

Arterioscleroza:  Boala degenerativa a arterei consecutiva distrugerii fibrelor musculare netede si a fibrelor elastice care o constituie. Sub termenul de arterioscleroza sunt reunite, in general, doua boli distincte. Arterioscleroza propriu-zisa este caracterizata printr-o ingrosare difuza a peretelui arterelor de calibru mic consecutiva depunerilor de aspect vitros, constituite, in principal, din proteine plasmatice, fara depozit lipidic. Arterioscleroza afecteaza arteriolele. Arterioskleroza cdK este adesea asociata arteriosclerozei, este caracterizata prin depuneri lipidice pe peretele arterial si este insotita uneori de mediacalcoza (calcificarea peretelui). Arterioscleroza, care este insotita de o imbatranire precoce a elementelor vasculare, este favorizata de un anumit numar de factori de risc cardiovascular intre care principalele sunt tabagismul, hipertensiunea arteriala, diabetul, obezitatea, existenta unui nivel ridicat de colesterol in sange, antecedente familiale de arterioscleroza si sedentarismul. Incidenta bolii creste cu varsta, procesul patologic fiind, de obicei, lent, dar progresiv. Proportia de barbati afectati de arterioscleroza este mai mare decat cea de femei. Arterioscleroza nu se manifesta decat atunci cand ingustarea arterei deranjeaza circulatia sangvina. Simptomele sunt atunci aproape aceleasi cu cele ale aterosclerozei: crize de angor, vertije, dureri. Leziunile pot evolua spre infarct al miocardului, arterita a membrelor inferioare, accident vascular cerebral sau insuficienta renala. Anumite examene permit sa se estimeze localizarea si extinderea bolii: radiografia simpla, ecografia vasculara sau arteriografia atunci cand este avut in vedere un tratament chirurgical sau o angioplastie (dilatarea unei ingustari arteriale cu ajutorul unei sonde cu balonas, montata pe un cateter de ghidare). Inainte de toate, tratamentul este preventiv si se bazeaza pe o ameliorare a igienei vietii (detensionare psihica, activitate fizica moderata, suprimarea tutunului, regim alimentar sarac in grasimi). Tratamentul medicamentos detine un rol restrans: vasodilatatoare si antiagre-gante plachetare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Arterita - enciclopedia universala

Arterita:  Leziune inflamatorie a unei artere. Prin extensie, acest termen grupeaza toate leziunile arteriale, oricare ar fi mecanismul lor de aparitie. O arterita se poate intinde de o maniera difuza sau se poate limita la un teritoriu vascular localizat (arterele membrelor inferioare, arterele coronare sau arterele carotide). Ea este uneori limitata la un singur vas (artera temporala in boala lui Horton, artera retiniana in arterita cu acelasi nume) sau la portiuni ale unui vas (periarterita nodoasa). b

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Articulatie - enciclopedia universala

Articulatie:  Ansamblul elementelor prin care oasele se unesc unele cu altele. Articulatiile pot fi afectate de doua procese, unul degenerativ, artroza, celalalt inflamator, artrita, precum si de traumatisme si de tumori. Artroza este consecinta uzurii cartilagiului, care se subtiaza, si este insotita de o osteofitoza ("ciocuri de papagal") in vecinatate. Urmeaza o diminuare a mobilitatii, o deformare a extremitatilor osoase aflate in contact si dureri la cea mai mica miscare articulara. Articulatiile cel mai des afectate de artroza sunt umarul si genunchiul. Artrita, inflamatia articulatiei sau a sinovialei, poate fi de origine inflamatorie sau infectioasa, microcristalina sau nervoasa. Puseele de artrita pot preceda sau insoti artroza. Un traumatism al articulatiei poate provoca o contuzie sau o plaga. Prima se traduce printr-o durere, uneori printr-o echimoza sau o hidrartroza (efuziune de lichid seros intraarticular). Daca unul sau mai multe ligamente s-au rupt, este vorba de o entorsa. Daca articulatia este separata in doua piese, este vorba de o luxatie. Mai mult, o plaga aflata pe o articulatie expune cartilagiul, care este fragil, si poate antrena o infectie. Tumorile pot, de asemenea, sa se dezvolte pe articulatii, fie pe seama cartilagiului, fie a osului; unele tumori sunt benigne (condrom, osteom, fibrom), altele maligne (sarcom).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 209 210 211

212

213 214 215 »
«

»