´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 215

Artrocenteza - enciclopedia universala

Artrocenteza:  Functionare a unei articulatii in scopuri diagnostice sau terapeutice. Artrocenteza se practica sub anestezie locala. Ea permite prelevarea lichidului sinovial; se introduce in acest scop un ac destul de lung in cavitatea articulara. Lichidul sinovial prelevat poate apoi sa fie supus unor examene biologice cu scopul cautarii germenilor patogeni sau a celulelor anormale. Dupa diametrul acului utilizat, este, de asemenea. In sfarsit, artrocenteza permite injectarea directa in articulatie a medicamentelor necesare pentru tratarea unei afectiuni articulare (cortico-steroizi, antibiotice).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artrodeza - enciclopedia universala

Artrodeza:  Interventie chirurgicala constand in blocarea definitiva a unei articulatii cu scopul de a o face nedureroasa si stabila. Inconvenientul major al unei artrodeze este limitarea mobilitatii membrului sau a regiunii de corp in cauza. Chirurgii nu practica aceasta interventie decat atunci cand este imposibil sa realizezi o artroplastie (refacerea chirurgicala a articulatiei) sau in caz de esecuri repetate ale acesteia. O artrodeza poate fi practicata, de asemenea, pe o articulatie foarte deteriorata sau pentru care pierderea de mobilitate este putin deranjanta, sau cand protezele disponibile nu sunt suficient de fiabile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artrografie - enciclopedia universala

Artrografie:  Examen radiologie care permite vizualizarea interiorului unei articulatii. Artrografia necesita o punctie articulara si injectarea unui produs de contrast, care poate fi aerul (artrografie gazoasa), un produs de contrast iodat (artrografie opaca sau iodata) sau un amestec al acestor doua metode (artrografia in dublu contrast). Artrografia este utilizata, in principal, pentru stabilirea unui diagnostic sau pentru a realiza clisee preoperatorii. La genunchi, ea permite detectarea unei leziuni a unui menise sau a unui ligament rasucit care provoaca dureri, blocaje, instabilitate sau umflare. La umar, examenul poate confirma ruptura musculara si complicatiile prin unele tendinite care genereaza dureri si impotenta functionala. Pentru toate articulatiile, arteriografia realizeaza o explorare de finete a suprafetei articulatiilor, a invelisului lor cartilaginos, sau cautarea unui corp strain intraarticular, adesea de natura cartilaginoasa si care ar fi invizibil la o radiografie simpla. O arteriografie nu necesita spitalizare si dureaza in jur de 30 minute. Dupa examen, pacientul poate sa-si reia activitatea totusi, fara sa solicite prea curand articulatia examinata. Acestea sunt rare si, in general, benigne: greturi, indispozitie, hemoragie locala de mica intensitate. Injectarea produsului de contrast iodat poate provoca o reactie alergica. Medicul trebuie deci sa se asigure ca bolnavul n-a prezentat vreodata simptomele unei alergii sau, daca da, sa ii prescrie in prealabil un tratament antialergic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artroliza - enciclopedia universala

Artroliza:  Interventie chirurgicala vizand redarea mobilitatii unei articulatii, limitata in ce priveste miscarile sale, prin taierea ligamentelor si a capsulei care inconjoara articulatia. Artroliza, practicata sub anestezie locala sau generala, poate fi chirurgicala, artroscopica sau, pur si simplu, manuala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 212 213 214

215

216 217 218 »
«

»