´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 216

Artropatie - enciclopedia universala

Artropatie:  Orice boala reumatismala, indiferent de cauza sa.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artroplastie - enciclopedia universala

Artroplastie:  Interventie chirurgicala constand in restabilirea mobilitatii unei articulatii prin crearea unui nou spatiu articular. Artroplastia simpla consta in suprimarea articulatiei bolnave fara a pune o proteza in locul ei. Ea este relativ rara in afara catorva cazuri particulare (degete de la picioare in forma de ciocan). Artroplastia complexa consta in inlocuirea, in parte sau in totalitate, a articulatiei bolnave printr-o proteza. Ea permite utilizarea sa ulterioara cu o buna mobilitate. Interventia poate fi realizata pe numeroase articulatii (sold, genunchi, cot, umar, degete). Intelegerea biomecanicii articulatiilor si evolutia diferitelor materiale utilizate au permis ameliorarea duratei de viata a protezelor. Din nefericire, aceasta nu este totusi nelimitata. Un element se desprinde uneori de suportul sau osos in timp ce pe durata lunga se poate produce o uzura care antreneaza o disfunctie a pieselor mecanice. Realizarea unei artroplastii totale de umar este mult mai putin frecventa decat cea a unei artroplastii de sold, deoarece prima da rezultate mai putin satisfacatoare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artropodele - enciclopedia universala

Artropodele:  constituie grupul de nevertebrate cel mai important ca numar de specii. Acest grup este subdivizat in mai multe clase, dintre care multe sunt binecunoscute de toata lumea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Artroscopie - enciclopedia universala

Artroscopie:  Examen endoscopic al interiorului unei articulatii ce permite stabilirea unui diagnostic, in general printr-o biopsie dirijata, si tratarea leziunilor. Artroscopia permite examinarea structurilor invizibile prin radiatii X: cartilagiu, membrana sinoviala, ligamente incrucisate si meniscuri. Artroscopia cea mai frecvent realizata este cea a genunchiului si umarului, dar toate celelalte articulatii pot, de asemenea, sa fie examinate si operate astfel. Dupa o deschidere minima a articulatiei, practicata sub anestezie locala, medicul introduce artro-scopul, tubul rigid dotat cu aparatura optica si instrumentele care permit realizarea chirurgiei intraarticulare. Majoritatea componentelor articulatiei sunt accesibile sub artroscopie: un corp strain articulatiei poate fi indepartat, un cartilagiu remodelat, iar un menise recusut sau scos. In sfarsit, ligamentele pot face obiectul unor acte chirurgicale directe. Avantajul major al chirurgiei sub artroscopie este acela de a reduce timpul de spitalizare si ragazul necesar reluarii functionalitatii. Cicatricea este, de altfel, foarte mica in raport cu cea lasata de chirurgia clasica. Miniaturizarea materialului, transmiterea imaginilor pe ecran au permis accesul si la alte articulatii decat genunchiul si umarul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 213 214 215

216

217 218 219 »
«

»