´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 229

Asociatia Literara a Romaniei - enciclopedia universala

Asociatia Literara a Romaniei:  (1845- 1848) - societate literara infiintata cu scopul promovarii literaturii nationale. A avut un rol de seama in pregatirea revolutiei de la1848. Membri fondatori: Nicolae Balcescu, Ion Ghica, Dim. Bratianu, C.A. Rosetti, Dim.Bolintineanu, I. Em. Florescu, Cezar Bolliac, Stefan Golescu, Al. G. Golescu, C. G. Filipescu, Ion Voinescu II, Aug. Treboniu Laurian. Societatea a luat nastere din initiativa cercurilor revolutionare muntene si la adapostul ei functiona Asociatia politica secreta Fratia", care a generat miscarea revolutionara de la 1840 a lui Mitita Filipescu. In aceasta Asociatie nu a fost acceptat Ion Heliade Radulescu, moderat ca optiune politica. Din Moldova au fost invitati ca membri: Costache Negruzzi, Vasile Alecsandri, Costache Negri, Gheorghe Asachi, iar din Transilvania: George Baritiu, Timotei Cipariu, Petre Vasici. Asociatia a dispus de o tipografie, a acordat burse de studii si aici s-a discutat problema inlocuirii alfabetului chirilic cu alfabet latin.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Asociatia Romania - enciclopedia universala

Asociatia Romania:  (1972-1989) -asociatie pentru propaganda externa, care promova imaginea Romaniei prin cultura. Tinea de Ministerul de Externe si pastra relatii cu diaspora romaneasca de pretutindeni din lume. Director Virgil Candea.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Asociatia Scritorilor Profesionisti din Romania (ASPRO) - enciclopedia universala

Asociatia Scritorilor Profesionisti din Romania (ASPRO):  (din 1984 ( ) - este prima alternativa institutionala la Uniunea Scriitorilor aparuta in campul literar romanesc postcomunist. Spre deosebire de Uniunea Scriitorilor, care pastreaza o importanta dimensiune de reprezentare sindicala la nivel nattonal a cvasi-totalitatii scriitorilor romani, ASPRO este o asociatie de dimensiuni medii, creata pe baza de afinitati, mal ales ale generatiei '80. Profilul sau este apropiat de al unei fundatii de programe culturale. ASPRO este organizatoare sau co- organizatoare a unor evenimente literare si culturale, festivaluri, targuri de carte, dezbateri si alte intalniri ale scriitorilor cu publicul. Gala Premiilor anuale de carte ASPRO, cel mai important program al Asociattei, are loc in Laptaria Enache, in cadrul manifestarilor culturale gazduite de BOOKAREST. Presedinte Ion Bogdan Lefter.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman - enciclopedia universala

Asociatiunea Transilvana pentru Literatura Romana si Cultura Poporului Roman:  (prescurtat ASTRA, 1861-1946, Sibiu) - asociatie orientata spre afirmarea identitatii nationale a romanilor din Transilvania si intarirea solidaritatii lor, in continuarea demersurilor Scolii Ardelene. Statutele au fost elaborate de George Baritiu, Ion Puscariu, Timotei Cipariu, Andrei Saguna (mitropolit) s.a. A cooptat membri din Banat, Crisana, Maramures si a avut ca membri onorifici pe C.A. Rosetti, Gh. Sion s.a. A avut la dispozitie reviste proprii (Transilvania, 1868-1946) , o editura si mai multe colectii. A initiat infiintarea Muzeului ASTRA din Sibiu (1905) si a acordat numeroase burse de studii (beneficiari: Victor Babes, Gh. Bogdan-Duica, Octavian Goga s.a.) .

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 226 227 228

229

230 231 232 »
«

»