´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 243

Ateneul roman - enciclopedia universala

Ateneul roman:  Edificiu cultural in Bucuresti. Construit in stil eclectic, intre 1886 si 1888, dupa planurile arhitectului A. Galleron, prin staruinta lui Constantin Esarcu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Atenuator de soc - enciclopedia universala

Atenuator de soc:  Un amortizor elastic folosit pentru a rigidiza treptat suspensia, pe masura ce aceasta atinge punctual maxim de comprimare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aterom - enciclopedia universala

Aterom:  Depunere lipidica pe suprafata interna a peretelui arterelor. Placa de aterom este vizibila pe peretele arterei sub forma unei simple pete galbui sau alburii, care prinde forma, contrastand cu restul suprafetei ramasa sanatoasa. Aceste placi sunt de marime variabila: de la cativa milimetri pana la cativa centimetri in diametru.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Ateroscleroza - enciclopedia universala

Ateroscleroza:  Boala degenerativa a arterei avand ca origine formarea unei placi de aterom (depunere lipidica) pe peretele sau. In Europa, ateroscleroza se afla pe locul intai al cauzelor de mortalitate, responsabila fiind de mai mult de o treime din decese. Ateroscleroza este legata de multipli factori genetici si de mediu. Acestia intervin mai mult ca factori de risc, crescand posibilitatea declansarii bolii, si nu ca factori directi. Varsta, sexul (preponderenta masculina inainte de 60 ani), unii factori genetici (hipercolesterolemia familiala), cresterea anormala a nivelului de colesterol, hipertensiunea arteriala, tabagismul, diabetul si obezitatea sunt principalii factori de risc. Asocierea a doi sau mai multi factori creste in aceeasi masura probabilitatea de aparitie a bolii. Ateroscleroza nu se manifesta decat atunci cand placa de aterom a devenit suficient de mare pentru a perturba circulatia sangelui in artera. Ateroscleroza poate provoca atunci crize de angor, accidente neurologice tranzitorii (vertije) sau dureri in membre. Simptomele depind de localizarea placii de aterom. Ateroscleroza priveste mai ales zonele apropiate de inima, rascrucile, bifurcatiile arterelor. Ca ordine de frecventa ateroscleroza atinge: aorta abdominala, coronarele (arterele care hranesc inima), carotidele interne, care vascularizeaza creierul, arterele iliace si femurale ale membrelor inferioare. Ateroscleroza se afla la originea a numeroase boli vasculare: insuficienta coronariana (criza de angor), infarctul de miocard, insuficienta cardiaca, tulburarile de ritm cardiac, insuficienta circulatorie cerebrala si accidentele ei neurologice (hemiplegia, afazia, cecitatea), insuficienta circulatorie a membrelor inferioare (arterita), hipertensiunea arteriala, insuficienta renala. Leziunile fiind deja constituite in momentul diagnosticarii, tratamentul va avea drept scop limitarea consecintelor nefaste. Pot fi prescrise antiagregante plachetare, chiar anticoagulante, pentru a impiedica formarea de cheaguri sangvine. Adesea sunt utile vasodilatatoarele pentru a limita simptomele si a restaura circulatia. Dar aceste medicamente nu trateaza cauzele afectiunii. In unele situatii mai grave, pot fi practicate o ablatie a segmentului arterial afectat si inlocuirea sa printr-o grefa sanatoasa sau printr-o proteza. Prevenirea, primara (in absenta vreunui semn patologic) sau secundara (ca urmare a unei complicatii), este esentiala. Ea se face prin depistarea factorilor de risc, urmata de suprimarea lor sau de mentinerea controlului asupra lor (oprirea fumatului, regim sarac in grasimi, de exemplu). In cateva studii privind prevenirea secundara, a putut fi demonstrata incetinirea progresarii aterosclerozei, chiar regresia ei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 240 241 242

243

244 245 246 »
«

»