´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 244

Atetoza - enciclopedia universala

Atetoza:  Dereglare caracterizata prin existenta unor miscari involuntare, lente, neregulate, de amplitudine mica, neintrerupte, care afecteaza indeosebi capul, gatul si membrele. Atetoza apare cu ocazia unei leziuni a nucleilor cenusii centrali (masele de substanta cenusie situate in emisferele cerebrale si ajutand controlul miscarilor), care poate fi consecinta unei atingeri cerebrale a copilului in perioada prenatala sau postnatala, unei encefalite (infectia encefalului), unor boli degenerative precum corcea lui Huntington sau efectelor nedorite ale unor medicamente ca fenotiazinele sau derivatii de levodopa. In acest ultim caz, atetoza poate disparea o data cu intreruperea tratamentului cu aceste medicamente. La copil, atetoza este legata, in principal, de o anoxie (intreruperea aportului de oxigen in tesuturi) neonatala si de un icter nuclear (sindrom observat la noul-nascut, caracterizat prin alterarea nucleilor cenusii ai creierului). Ea mai poate fi si simptomatica pentru afectiunile dis-metabolice (caracterizate printr-o perturbare a metabolismului) sau degenerative. Atetoza care afecteaza o jumatate de corp (hemiatetoza) este cel mai des de origine vasculara (hemoragica sau ischemica). Atetoza poate sa se manifeste prin miscari de torsiune axiala si de inclinare sau flexie-extensic a gatului si trunchiului. Foarte des, ea se combina cu o coree (miscari dezordonate involuntare) numindu-se atunci coreoatetoza. Adesea, pacientul are, de asemenea, dificultati sa-si pastreze echilibrul si sa mearga. Atetoza sc atenueaza in timpul somnului, dar miscarile atetozice sunt intensificate de oboseala, de munca intelectuala, de emotii si de stimulii cutanati. Miscarile apar spontan sau paraziteaza un act voluntar (sineinezie), provocand contractii care fac dificile gesturile zilnice. Acestei agitatii permanente i se adauga spasme care incremenesc miscarea timp de cateva momente. Ele nu sunt dureroase, dar provoaca atitudini anormale foarte caracteristice bolii. La copil, atetoza, legata de icterul nuclear sau de anoxia neonatala, este insotita de dereglari de motricitate oculara, precum si de o surditate, care, in caz de ischemie neonatala, nu apar decat la cateva luni dupa nastere. Tratamentul medical al atetozei se bazeaza, in principal, pe diazepam si pe dantrolen (relaxant muscular). Una dintre metodele de reeducare (prin kineziterapie, indeosebi) consta in a invata pacientul sa-si controleze gesturile atunci cand este supus unor stimuli senzitivi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ATF - enciclopedia universala

ATF:  Automatic Transmission Fluid (fluid pentru transmisia automata)- ulei pentru cutiile automate de viteze. Se foloseste insa si la servodirectii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

ATG - enciclopedia universala

ATG:  (Algorithmic Test Generator) - generator de testare algoritmica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Atireoza - enciclopedia universala

Atireoza:  Absenta congenitala a corpului tiroid. Aceasta afectiune, extrem de rara, antreneaza o hipotiroidie (insuficienta secretiei hormonale tiroidiene) precoce, inca din primele zile ale vietii. Cauza acestei anomalii este necunoscuta, dar este evocata o transmisie ereditara familiala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 241 242 243

244

245 246 247 »
«

»