Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 25

Acid dezoxiribonucleic (ADN.) - enciclopedia universala

Acid dezoxiribonucleic (ADN.):  Acid nucleic, suport al controlului activitatilor celulare si al transmiterii caracterelor ereditare. Molecula de ADN, foarte lunga, comporta doua fire rasucite unul in jurul celuilalt intr-o dubla elice. ADN-ul este principalul constituent chimic al cromozomilor. Pe unul din cele doua fire se gasesc informatiile care permit enzimelor sa sintetizeze proteinele, care controleaza activitatile celulare . In timpul diviziunii celulare, enzimele separa cele doua fire si sintetizeaza alte doua fire noi in fata celor vechi. Astfel se formeaza doua noi molecule de ADN, identice cu cea veche, destinate fiecare cate unei celule-fiice. Acest fenomen, denumit replicarea ADN-ului, asigura identitatea genetica in timpul multiplicarii celulare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Acid folic - enciclopedia universala

Acid folic:  Vitamina hidrosolubila a grupului de vitamine B, avand un rol fundamental in formarea celulelor organismului. Acidul folie, intervenind in sinteza ADN-ului, joaca un rol capital in productia de celule noi in organism . In particular, el este indispensabil formarii de globule rosii ale sangelui de catre maduva osoasa. Acidul folie este prezent in numeroase alimente: ficat, lapte, branzeturi fermentate, legume verzi (sparanghel, spanac, varza verde, morcovi). Necesitatile zilnice de acid folie sunt foarte mari: de la 100 la 500 micrograme, in functie de varsta si starea fiziologica a subiectului. Totusi, o alimentatie diversificata aduce cantitati suficiente de acid folie. Carenta se poate observa in caz de subalimen-tare, in tulburarile de absorbtie (datorate unor anomalii digestive), in sarcina, in cazul luarii de medicamente cu activitate antifolica. Principala manifestare a carentei in acid folie este o varietate de anemie macrocitara zisa megalo-blastica. Atunci este prescris ca medicament acidul folie cu administrare pe cale orala (sau, adesea, derivatul sau, acidul folinic, pe cale injectabila).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Acid gras - enciclopedia universala

Acid gras:  Acid organic, principalul constituent al lipidelor, in natura exista mai mult de 40 de acizi grasi naturali diferiti . In organism, acizii grasi constituie, impreuna cu glucidele, o sursa primordiala de energie. Ei provin din degradarea glucidelor sau a lipidelor alimentare. O alimentatie echilibrata trebuie sa aduca cele doua tipuri de acizi grasi. Produsele lactate si carnea sunt adesea bogate in acizi grasi saturati, solizi la temperatura ambianta. Uleiurile vegetale si pestele sunt mai curand bogate in acizi grasi nesaturati, lichizi la temperatura ambianta si usor oxidabili: aceste alimente rancezesc in contact cu aerul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Acid ribonucleic (AR N) - enciclopedia universala

Acid ribonucleic (AR N):  Acid nucleic care utilizeaza informatia ereditara purtata de catre acidul dezoxiribonucleic (AD N) pentru a sintetiza proteinele. Molecula de A RN are o structura analoaga celei a unui fir de ADN in nucleul celular, informatia genetica purtata de catre ADN este transcrisa in ARN, apoi tradusa intr-o proteina a citoplasmei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 22 23 24

25

26 27 28 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct