´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 254

Aurora polara - enciclopedia universala

Aurora polara:  fenomenul de luminiscenta a unor sectoare ale cerului nocturn, care se observa in regiunile polare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aurora romana - enciclopedia universala

Aurora romana:  (1863-1865, Pesta) revista literara editata de preotul Ioanichie Miculescu. Iosif Vulcan a fost redactor al publicatiei. Revista se resimte din pricina optiunii latiniste a corifeilor ei. De altfel, revista si-a incetat aparitia in momentul in care Iosif Vulcan, desprins din aceasta grupare, a scos "Familia".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Auscultare - enciclopedia universala

Auscultare:  Actiune de ascultare a zgomotelor interne ale organismului pentru a controla functionarea unui organ sau pentru a decela o anomalie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Auselul cu cap galben (Regulus regulus) - enciclopedia universala

Auselul cu cap galben (Regulus regulus):  Este o pasare sedentara care poate fi intalnita pe intreg teritoriul Romaniei. Iarna creste numarul exemplarelor deoarece vin la noi sa ierneze si pasarile care au cuibarit in Nordul Europei. Iubeste padurile de conifere si cele mixte insa nu evita nici padurile de campie, parcurile si gradinile bogate in vegetatie. Auselul cu cap galben este o pasare care canta foarte frumos si pe care o putem auzi mai ales in orii zilei. Auselul cu cap galben are un colorit foarte frumos cu multe variatii si nuante. Semnul distinctiv este creasta de un galben aprins de pe crestetul capului care este marginita de o dunga neagra. Pe spate este galben verzui iar pe burta si gusa este galbui cu nuante de verzui si cenusiu. Aripile sunt de un brun-cenusiu, traversate de doua dungi, una alba si una neagra. Auselul cu cap galben este cea mai mica pasare care traieste in Europa. Lungimea corpului este de 9 cm, anvergura aripilor de 15 cm iar greutatea de 5-7 g. Auselul cu cap galben isi face cuibul in arbori, unde depune 7-8 oua icepand cu luna aprilie. Fiecare pereche creste 2 serii de pui in fiecare an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 251 252 253

254

255 256 257 »
«

»