´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 267

Auz - enciclopedia universala

Auz:  Functie senzoriala care permite captarea sunetelor de catre ureche si transmiterea lor, prin intermediul nervului cohlear, la creier, unde ele sunt primite si analizate. Auzul este o functie posibila multumita sistemelor auditive periferice si a celui central. Sistemul auditiv periferic este format din urechea externa, medie si interna. Urechea externa (pavilionul si conductul auditiv extern) protejeaza urechea medie si actioneaza ca un receptor amplificand unele frecvente. Urechea medie, situata in casuta timpanului (cavitatea osului temporal), amplifica sunetele si asigura transmiterea lor urechii medii. O membrana elastica foarte subtire, timpanul, izoleaza urechea medie de exterior. Oscioarele (ciocanelul, nicovala si scarita) transmit vibratiile urechii interne. Trompa lui Eustachio comunica cu faringele si mentine constanta presiunea interioara. Urechea interna cuprinde cohleea, in fata, si sistemul vestibulosemicircular, in spate. Celulele ciliate externe ale cohleei amplifica mesajul sonor si il transmit celulelor ciliate interne, care atunci traduc informatia intr-un mesaj nervos. Sistemul auditiv centrul este constituit din fibre nervoase care, plecand de la celulele ciliate interne, se unesc la baza conductului auditiv pentru a forma nervul auditiv (nervii auditivi constituie a opta pereche de nervi cranieni), ca si din cortexul temporal, unde influxul nervos se transforma in senzatie constienta a mesajului auditiv si permite interpretarea de catre subiect.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Avalanse - enciclopedia universala

Avalanse:  deplasari bruste si rapide ale zapezii pe versantii cu pante inclinate in lungul unor culoare preexistente din zona muntilor inalti. Declansarea lor este determinata de panta versantilor, de starea stratului de zapada, de timp sau de activitati ale omului care deregleaza echilibrul zapezii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Avanfosa - enciclopedia universala

Avanfosa:  depresiune tectonica alungita, situata la contactul dintre platforma si structurile montane cutate. Se formeaza pe locul regiunii de geosinclinal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Avangarda - enciclopedia universala

Avangarda:  miscare artistica inovatoare, nascuta din spirit de negare si de revolta. S-a manifestat in perioada interbelica. Cea mai importanta publicatie a fost Contimporanul, editata de Ion Vinea. Ea s-a proclamat organ al constructivismului, desi revistaera deschisa si futurismului, cubismului, expresionismului si altor , , - isme. Alte reviste avangardiste au fost 75HP (1924, scoasa de Ilarie Voronca) , Punct (1925, scoasa de Scarlat Callimachi) , Integral (1925-1928, scoasa de Brunea-Fox, M.H. ????, Ion Calugaru, Ilarie Voronca) , unu (1928-1932, scoasa de Sasa Pana) , la care au colaborat toti reprezentatii avangardei romanesti: B. Fundoianu, Geo Bogza, Tristan Tzara etc. Pentru avangarda romaneasca Urmuz a fost considerat un precursor. De prin anii'30 avangardistii se orienteaza spre suprarealism, curent initiat in Franta si avand caracter destanga. Reprezentatii cei mai de seama au fost: Virgil Teodorescu, Gellu Naum, Miron RaduParaschivescu, Geo Bogza s.a.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 264 265 266

267

268 269 270 »
«

»