Enciclopedia universala

articole cu litera A - pagina 70

Aglutinare - enciclopedia universala

Aglutinare:  Reactie specifica de aparare a organismului, caracterizata prin adunarea in mici gramezi a globulelor rosii, bacteriilor sau altor elemente, in prezenta anticorpilor corespunzatori. Acest fenomen serveste in laborator la punerea in evidenta a diferitelor tipuri de antigene sau de anticorpi. Hemaglutinarea, testul folosit in mod curent pentru determinarea grupului sangvin caruia ii apartine un individ, se bazeaza pe acest principiu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Aglutinina - enciclopedia universala

Aglutinina:  Anticorp capabil sa produca aglutinarea elementelor (celule, germeni, globule rosii etc.) purtatoare ale antigenului impotriva caruia el se indreapta. Aglutininele antibacteriene apar in serul subiectilor care au fost in contact cu anumite bacterii. Acest contact poate sa fi fost spontan, in timpul unei infectii datorata germenului cauzal (febra tifoida) sau provocata printr-o vaccinare (vaccinul TAB, contra febrei tifoide). Punerea in evidenta a aglutininelor la un nivel ridicat permite sa se aduca dovada indirecta a responsabilitatii unui germene intr-o infectie. Variatia acestor niveluri de aglutinine este un martor al evolutiei bolii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Agnozie - enciclopedia universala

Agnozie:  Incapacitate de a recunoaste obiectele, independenta de vreun deficit senzorial. Agnozia nu priveste, in general, decat o singura functie: auzul, pipaitul sau vazul. Astfel, un obiect va putea fi recunoscut cu vazul si auzul, dar nu prin pipaire. Agnozia auditiva este incapacitatea de a identifica zgomotele cunoscute, sunetele muzicale si limbajul vorbit, in pofida unui auz normal. Agnozia tactila este incapacitatea de a recunoaste obiectele doar prin contactul acestora cu degetele. Agnozia vizuala este incapacitatea de a recunoaste cu ajutorul vazului, atunci cand pacientul nu este orb, formele sau semnele cunoscute: obiecte, imagini, culori, litere, cifre etc. Cand pacientul este incapabil sa identifice o fata cunoscuta sau propria sa imagine intr-o oglinda, se vorbeste de prosopagnozie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

Agora - enciclopedia universala

Agora:  (1947, Bucuresti) - publicatie literara pentalingva (romana, franceza, engleza, germana, italiana) editata de Virgil Ierunca si Ion Caraion (un numar) . Tentativa de deschidere literara catre Europa, in conditiile in care in Romania tocmai se instaura perioada socialista, iar in Europa incepea razboiul rece. Ambii autori ai revistei vor ilustra, de altfel, cu buiografiile lor, acest moment de rasucire al culturii romane de la jumatatea veacului XX.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera A

« 67 68 69

70

71 72 73 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct