Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 30

Batalie - enciclopedia universala

Batalie:  Ansamblu de ciocniri armate desfasurate pe spatii intinse, intr-un timp mai mult sau mai putin indelungat si care angajeaza forte importante; lupta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Batatura - enciclopedia universala

Batatura:  Calozitate dureroasa pe un deget de la picior.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Batausul (Philomachus pugnax) - enciclopedia universala

Batausul (Philomachus pugnax):  Mai este cunoscut si sub denumirile de Fluierar gulerat si Prundaras de namol. Batausul este o pasare migratoare care poate fi vazuta in numar mare in perioada de pasaj, in special in luinile martie-aprilie cand se intoarce din zonele de iernat (Africa de N) catre locurile de cuibarit din N Europei. La noi poposeste pe lacurile din Sudul tarii si Delta Dunarii care au malurile intinse si mlastinoase doar pentru a-si reface resursele de energie necesare calatoriei catre Nordul continetului. Numele de "Bataus" l-a dobandit datorita caracterului sau irascibil; masculii se iau la harta din orice motiv : o rama, un petec de mal care pare mai bun sau pentru a intra in gratiile unei femele. Incaierarile sunt foarte frecvente primavara si reprezinta manifestari nuptiale premergatoare imperecherii. Luptele sunt mai mult de fatada doarece combatantii nu se ranesc niciodata. Profesorul Simionescu, in cartea " Fauna Romaniei", compara lupta batausilor cu un duel al spadasinilor din perioada medievala. Tot in aceeasi carte, batausul este prezentat ca o pasare care cuibareste la noi; probabil ca este o eroare sau poate ca acum 100 de ani existau perechi care cuibareau si in Romania. Masculul este un pic mai mare decat femela iar in perioada imperecherii, penajul acestuia este de-a dreptul incredibil. In aceasta perioada masculii au un guler din pene in jurul gatului pe care il etaleaza pentru a impresiona femelele. Culoarea penajului si in special a gulerului difera de la un mascul la altul. Gulerul poate fi alb, negru, ruginiu sau o combinatie a acestor culori iar ciocul si picioarele devin rosii-portocalii. Unii masculi au si niste smocuri proeminente de pene in zona urechilor. Din pacate, penajul nuptial se poate vedea foarte rar in Romania, in perioada de sfarsit a migratiei de primavara. Femela are un penaj brun deschis cu pete negricioase pe spate si pe aripi. Ciocul este negricios iar picioarele rozalii. Acelasi penaj il are si masculul in afara perioadei nuptiale iar picioarele sunt de o culoare galben-vanata. Batausul are o lungime de 20-30 cm, o deschidere a aripilor de 45-60 cm si o greutate de 70-230 g. Greutatea variaza foarte mult mai ales in perioada migratiei cand consumul energetic este foarte mare. Atunci cand stationeaza pe rutele de pasaj isi pot dubla greutatea in 10-14 zile. Batausul se hraneste cu viermi, insecte, larve si seminte pe care la cauta in mal cu ajutorul ciocului. Batausul cuibareste in zone mlastinoase, greu accesibile pentru eventualii pradatori iar cuiburile sunt facute pe pamant, captusite cu iarba, bine camuflate in vegetatie inalta. Masculii se imperecheaza de obicei cu o singura femela, insa nu participa la clocit si cresterea puilor. Dupa imperechere, masculii se aduna in stoluri mari. Femela depune 2-4 oua pe care le cloceste timp de 20-23 de zile intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Batracienii - enciclopedia universala

Batracienii:  constituie o clasa de animale care cuprinde aproximativ 3.000 de specii; acestea sunt evident broastele, broastele raioase, salamandrele si tritonii. Batracienii sunt cele mai vechi animale tetrapode (care au 4 picioare); ei au aparut in era primara, acum circa 350 de milioane de ani. Ei sunt amfibieni. Cuvantul amfibian? vine de la amfibiu, ceea ce inseamna ca animalul poate trai la fel de bine atat pe uscat, cat si in apa. Toate speciile actuale traiesc in ape dulci sau sunt terestre. Totusi s-au gasit fosile care indica limpede ca printre stramosii amfibienilor din zilele noastre existau specii care traiau in apele marine. Gura batracienilor este mare si prevazuta cu dinti mici, scobiti. Pielea lor este intotdeauna nuda (nu au nici blana, nici solzi, nici pene) si trebuie sa fie mereu umeda, altfel animalul se deshidrateaza, se usuca si moare. Unele specii s-au adaptat totusi bine uscaciunii, astfel ca poti intalni unele specii de broaste raioase in desert? unde isi petrec ziua ingropate in nisip! Si totusi, chiar daca se intalnesc aproape peste tot, batracienii au neaparat nevoie sa gaseasca un ochi de apa pentru a-si depune ouale. Tinerii (sau larvele) seamana cu niste pestisori: acestia sunt mormolocii. In timpul vietii lor in apa, mormolocii se metamorfozeaza progresiv: le apar labele (mai intai cele din spate, apoi si cele din fata), coada regreseaza si respiratia acvatica, prin intermediul branhiilor, este incet-incet inlocuita printr-o respiratie aeriana, care se face prin intermediul plamanilor! Pielea are si ea un rol foarte important in respiratia batracienilor: prin intermediul ei se face o mare parte a schimburilor de gaze (ca oxigenul) cu mediul inconjurator. Ca si pestii, batracienii nu-si pot controla temperatura corpului si sunt animale cu sange rece. Unii batracieni, ca broastele si broastele raioase, au o limba vascoasa si protractila; ei o folosesc pentru a-si prinde prada, desfasurand-o cu rapiditate, oarecum in felul cameleonului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 27 28 29

30

31 32 33 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct