Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 91

Boala lui Marfan - enciclopedia universala

Boala lui Marfan:  Afectiune ereditara a tesutului conjunctiv antrenand anomalii ale inimii, ale scheletului si ale ochilor. Dezvoltarea intelectuala a copiilor atinsi de boala lui Marfan este normala. Afectiunea este diagnosticata, in general, dupa varsta de 10 ani. Subiectii atinsi sunt slabi, foarte inalti; tonicitatea lor musculara este redusa. Anomaliile scheletului comporta o alungire a membrelor si o arahnodactilie (degete in forma de gheare de paianjen). Articulatiile sunt moi (hiperlaxitate). Partea din fata a toracelui este deformata in palnie (se scobeste o depresiune la partea de jos a sternului). Subiectii afectati prezinta adesea si o scolioza si o accentuare a cifozei dorsale (spate rotunjit). Fata si palatul sunt drepte. Anomaliile cardiovasculare sunt de intensitate foarte variabila. Ele se manifesta printr-o dilatatie cu sau fara anevrism al aortei ascendente, ori printr-un prolaps valvular mitral. Anomalia oculara cea mai frecventa este o ectopie (deplasare) a cristalinului. Ea genereaza o miopie. In afara corectarii eventuale a diferitelor semne, nu exista un tratament al bolii in sine. Prognosticul depinde esentialmente de atingerea cardiovasculara. Este posibil, pentru familiile subiectilor atinsi de boala lui Marfan, sa se recurga la un sfat genetic.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Meniere - enciclopedia universala

Boala lui Meniere:  Afectiune a urechii interne care se manifesta printr-un ansamblu de tulburari cuprinzand vertije, o scadere a auzului si zbarnaituri in urechi. Boala lui Meniere afecteaza urechea interna, responsabila de auz si de echilibru. In generai, ea nu afecteaza decat o ureche, dar poate fi si bilaterala. Boala survine, in crize, la persoanele de varste cuprinse intre 20 si 50 de ani. Cauza precisa a bolii lui Meniere nu e. ste cunoscuta. Cu 30 minute pana la o ora inaintea crizei, semne vestitoare, ca o senzatie de ureche plina, permit subiectului sa opresca orice activitate care poate deveni periculoasa pe timpul crizei. Acesta are impresia ca se invarteste sau ca totul se invarteste in jurul lui: el trebuie sa se aseze la orizontala. Acestui vertij i se asociaza transpiratii, o stare de rau, greturi si varsaturi, dureri de cap si o senzatie de bazaituri in ureche. Acuitatea auditiva scade, mai ales cea pentru frecventele grave. Criza dureaza mai multe ore si epuizeaza subiectul bolnav. Frecventa acestor crize este imprevizibila. Dupa 10-15 ani, crizele de vertij se estompeaza, dar functia auditiva este atunci foarte alterata. In timpul crizeilor, subiectul trebuie sa stea in repaus. Tratamentul de fond este permanent si face apel la mai multe mijloace: o viata echilibrata este recomandata, precum si respectarea unui regim alimentar sarac in sare si excluderea tutunului si alcoolului. Medicamentele prescrise sunt: anxiolitice, diuretice, antihistaminice si antivertiginoase. Uneori, subiectul este indemnat sa urmeze o psihoterapie antidepresiva. In caz de esec al tratamentului medical si in fata formelor deosebit de invalidante ale bolii lui Meniere, au fost propuse tratamente chirurgicale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Minamata - enciclopedia universala

Boala lui Minamata:  Boala neurologica grava provocata de o intoxicatie cu deseuri industriale bogate in mercur, deversate in mare. Nu exista un tratament eficace al acestei boli.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Minkowski-Chauffard - enciclopedia universala

Boala lui Minkowski-Chauffard:  Boala ereditara caracterizata printr-o anemie hemolitica (diminuarea nivelului hemoglobinei sangvine, provocata de distrugerea globulelor rosii). Boala lui Minkowski-Chauffard se constata, de obicei, in copilarie. Anemia se poate agrava cu ocazia episoadelor infectioase. De asemenea, se poate observa o litiaza biliara (formarea de calculi in caile biliare), provocata de excesul de bilirubina. Pot aparea ulcere ale gambelor. Anomaliile osoase sunt, de asemenea, constatate in formele severe. Acesta consta in ablatia splinei (splenecto-mie). Aceasta interventie este justificata in toate formele care antreneaza o hemoliza grava. Totusi, splina joaca un rol important in eliminarea germenilor ca pneumococul sau meningococul; splenectomia este deci o interventie periculoasa daca ea este practicata inaintea varstei de 5 ani, din cauza riscurilor infectioase pe care le antreneaza. Aceste riscuri sunt foarte reduse dupa aceasta varsta, mai ales multumita vaccinarii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 88 89 90

91

92 93 94 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct