Enciclopedia universala

articole cu litera B - pagina 93

Boala lui Raynaud - enciclopedia universala

Boala lui Raynaud:  Afectiune a vaselor sangvine, care survine fara cauze decelabile, afectand extremitatile si fiind caracterizata printr-o constrictie brutala a arteriolelor de la nivelul degetelor de la maini si picioare, antrenand o paloare, o racire si o durere a degetelor in cauza. Aceasta dereglare vasomotorie atinge indeosebi degetele de la maini, in maniera bilaterala si simetrica. Boala lui Raynaud poate fi ereditara. Ea este cauzata uneori de prezenta in sange a unei substante anormale, numita crioglobulina. Toate arteriorele degetelor sc contracta, adesea sub actiunea frigului, uneori sub efectul unui soc emotional, ceea ce duce la intreruperea sosirii sangelui. Extremitatea degetelor (primele doua-trei degete ale fiecarei maini sau toate degetele) devine palida, rece si dureroasa (senzatie de intepatura , de amortire sau de arsura). Atunci cand subiectul revine intr-un loc in care temperatura este mai ridicata, criza inceteaza si extremitatile se cianozeaza (se coloreaza in albastru); atunci durerile se accentueaza pentru cateva minute. Boala lui Raynaud este, de obicei, o afectiune benigna. Dar, in formele ei mai grave, atunci cand ingrosarea peretilor arteriali reduce in permanenta circulatia sangvina, ea poate ocaziona ulceratii localizate care se cicatrizeaza cu dificultate. Ea mai poate constitui, dar foarte rar, inceputul unei boli de sistem, sclerodermia, care se traduce printr-o ingrosare marcata a invelisului cutanat la nivelul degetelor si al fetei. Acesta consta in luarea de medicamente denumite inhibitori calcici (care franeaza intrarea calciului in celule), care provoaca o dilatare a arteriolelor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Recklinghausen - enciclopedia universala

Boala lui Recklinghausen:  Afectiune ereditara, caracterizata prin prezenta a numeroase tumori benigne diseminate in organism, a unor placi pigmentate (pete cafea cu lapte) si a unor malformatii nervoase. Semnele bolii se asociaza in mod divers: unele persoane de exemplu nu au decat cateva pete cafea cu lapte, in timp ce altele prezinta tumori voluminoase si multiple. Tot asa, complicatiile (surditate, convulsii, intarziere mintala, hipertensiune arteriala) variaza, depinzand de localizarea malformatiilor si a tumorilor. Tratamentul este cel al simptomelor si consta in ablatia chirurgicala a tumorilor cutanate; tratamentul chirurgical al malformatiilor osoase si al neurinoamelor este mult mai delicat. Este recomandat persoanelor care au antecedente familiale sau care sunt afectate de boala lui Recklinghausen sa apeleze la sfatul genetic pentru a se stabili daca sunt sau nu susceptibile sa transmita boala descendentilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Rendu-Osler - enciclopedia universala

Boala lui Rendu-Osler:  Boala ereditara caracterizata prin mici malformatii vasculare diseminate. Boala debuteaza, in general, intre 10 si 20 de ani prin sangerari repetate ale nasului si gingiilor. Dupa pubertate apar telangiectaziile, care predomina pe pielea fetei, pe spatele mainilor si pe mucoasele gurii, nasului si faringelui. Evolutia se face prin pusee, insotite uneori de hemoragii repetate, responsabile de anemie prin carenta in fier. Tratamentul este doar paliativ si cuprinde, in afara tratamentului de urgenta al hemoragiilor digestive si cerebrale, corectarea anemiei prin prescrierea de fier si distrugerea leziunilor hemoragice, pe masura ce acestea apar, prin electrocoagulare. Prognosticul este in esenta functie de localizarea hemoragiilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

Boala lui Shy-Drager - enciclopedia universala

Boala lui Shy-Drager:  Afectiune degenerativa a sistemului nervos central, caracterizata prin asocierea unor tulburari neurovegetative si extrapiramidale. Boala lui Shy-Drager, o afectiune rara, atinge subiectii in varsta de aproximativ 60 ani, mai frecvent barbatii decat femeile. Cauza ei este necunoscuta. Boala incepe treptat: hipotensiune ortostatica (la ridicare si la pozitia in picioare), care este de obicei prima manifestare; ea este importanta, putand sta la baza sincopelor. Sindromul extrapiramidal (sindromul parkinsonian) survine, in general, mai tarziu si poate ramane pe al doilea plan. Un sindrom cerebelos (instabilitate la mers, discreta incoordonare motorie), un sindrom pseudobulbar (dificultati la vorbit si deglutitie), o paralizie oculomotorie pot sa se asocieze. Aceasta boala evolueaza pe mai multi ani. Ea antreneaza riscuri ale unor complicatii grave: pneumopatie de deglutitie, falsa ruta alimentara. Diagnosticul se bazeaza, in principal, pe examenul clinic, nici un examen complementar nu da posibilitatea sa fie confirmat cu precizie. Medicamentele antiparkinsoniene (levo-dopa, in principal) pot avea o anume eficacitate, dar efectul lor hipotensor agraveaza hipotensiunea ortostatica preexistenta si impiedica prescrierea lor in doze puternice. Tratamentul hipotensiunii ortostatice face apel la mijloacele fizice (purtatul de ciorapi de varice) si la mijloace medicamentoase (administrarea unui vasoconstrictor si a unui corticosteroid).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera B

« 90 91 92

93

94 95 96 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct