´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 102

Centrul Cultural Informativ al Romanilor - enciclopedia universala

Centrul Cultural Informativ al Romanilor:  (din 2004) asociatie culturala a romanilor de pe Valea Timocului (Serbia) cu sediul la Bor. Aceasta este zona de formare a romanilor inca de la inceputuri. Se pastreaza obiceiuri populare foarte vechi, precrestine. Pana in 1990 romanii nu aveau biserica proprie, ci depindeau de cea sarbeasca, ceea ce a dus la slavizarea prenumelor si a numelor de familie. De asemenea, nu aveau scoli romanesti si nu erau recunoscuti ca romani, spunandu-li-se vlahi. Obiectivele asociatiei sunt: culegerea si prelucrarea literaturii stiintifice, culturale, didactice si istorice, la fel ca si publicarea si prezentarea mostenirii romane in forma scrisa, dar si pe suport video, audio si alte mijloace moderne de comunicare. Statutul Centrului Cultural mai prevede, ca una dintre directiile principale de actiune ale organizatiei, pastrarea traditiei si culturii romanilor, imbuntatirea conditiilor de trai ale acestora, ca si reducerea problemelor sociale. In calitatea sa de organizatie reprezentativa a romanilor din Bor, Centrul organizeaza, fie singur, fie in asociere cu alte organizatii, conferinte de specialitate, consfatuiri, seminarii, precum si alte forme de educatie stiintifica in acest domeniu, incurajeaza scolarizarea si educatia romanilor si continuarea emanciparii si integrarii lor in toate sferele vietii culturale si publice. Centrul Cultural Informativ al Romanilor de la Brestovat isi propune colaborarea cu toate ascociatiile romanesti din Serbia si de peste hotare, in vederea atingerii principalelor sale obiective. Sediul organizatiei este la Brestovat, iar adresa de contact este vkic@ptt.yu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Centumvir - enciclopedia universala

Centumvir:  1. Membru al unui colegiu de judecatori in Roma antica format dintr-o suta de magistrati care judecau afacerile civile. 2. Magistrat dintr-un municpiu sau dintr-o colonie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Centura ortopedica - enciclopedia universala

Centura ortopedica:  Centura destinata sustinerii abdomenului si continerii unei hernii sau corectarii deviatiilor coloanei vertebrale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cenzitar - enciclopedia universala

Cenzitar:  Sistem electoral in care recunoasterea dreptului la vot este in functie de indeplinirea de catre alegator a anumitor conditii, si in primul rand, in functie de avere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 99 100 101

102

103 104 105 »
«

»