´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 103

Cenzor - enciclopedia universala

Cenzor:  Magistrat roman care avea misiunea de a face recensamantul persoanelor si al averilor si de a supraveghea moravurile publice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cenzura - enciclopedia universala

Cenzura:  Control prealabil exercitat, in unele state, asupra continutului publicatiilor, spectacolelor, emisiunilor de radioteleviziune si, in anumite conditii, asupra corespondentei si convorbirilor telefonice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ceramica - enciclopedia universala

Ceramica:  Folosit ca material usor si extrem de rezistent. La Porsche (turbo) si Mercedes (CL 55 AMG) se foloseste deja la placutele de frana. Avantajul consta in rezistenta enorma, iar timpul de folosire se ridica la 300.000 de kilometri. In afara de aceasta, greutatea acestor placute este cu 60% sub greutatea celor din otel, ceea ce micsoreaza masa fara suspensie, imbunatatind astfel confortul la mers.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cerbul - enciclopedia universala

Cerbul:  se ascunde in padure ziua, iar noaptea se hraneste in luminisuri. Ciutele traiesc in grupuri numite cete, care sunt conduse de o ciuta experimentata. Masculii nu raman cu ciutele decat in perioada de imperechere. Pentru a se apara, ciutele nu trebuie sa se bazeze decat pe ele insele. La cel mai mic pericol, acest pretins rege al padurii o zbugheste ca un iepure. Numai masculii au coarne. Acestea nu sunt facute din material cornos, ci sunt adevarate oase; ele cad in fiecare an (se spune ca sunt caduce), pentru a creste cu o ramura in plus. Toamna, masculii se provoaca si se infrunta pentru a castiga inima ciutelor. Cel mai adesea se multumesc sa scoata strigatul lor (boncaluit) care rasuna in padure, si sa se impinga unul pe altul cu puternice lovituri de coarne. Primavara, ciuta da nastere unui pui care va ramane alaturi de ea timp de 2 ani. Parul cafeniu cu pete albe al iedului se va transforma putin cate putin si va deveni uniform ca si cel al parintilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 100 101 102

103

104 105 106 »
«

»