Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 104

Cerbul carpatin - enciclopedia universala

Cerbul carpatin:  Dupa nume am putea crede ca este un animal care traieste numai in zonele montane, insa nu este deloc asa. Cerbul este intalnit in interiorul arcului carpatic dar si in zonele impadurite de deal. Faptul ca vedem cerbul mai des la munte se datoreaza refugierii sale in zona montana in cautarea unor locuri mai linistite. Mandra este infatisarea cerbului atunci cand il putem admira cu pasul lui agale, de parca nu ar atinge pamantul si cu coarnele ramificate ca niste crengi batute de vant. Ii putem vedea pieptul puternic cu gatul lung, capul de asemenea lung cu doi ochi blanzi dar patrunzatori, picioarele subtiri dar agere ca de atlet. Podoaba lui cea mai de pret sunt coarnele ramificate, cu varfurile stralucitoare ca de fildes, cu mai multe sau mai putine ramificatii in functie de varsta. In mod exceptional, coarnele pot avea 20 de ramificatii,o greutate de pana la 15kg fiecare si o lungime de 1,3m. Cerbii isi schimba in fiecare an coarnele in luna februarie-martie,durata de crestere a noilor coarne fiind de 120-130 de zile. Cerbul carpatin (Cervus elaphus) este cel mai mare ierbivor care traieste la noi. Masculul poate ajunge la o greutate de 300 kg iar ciutele la o greutate de 150kg. Longevitatea cerbului este apreciata ca fiind de aproximativ 20 de ani insa varsta apogeului si a maturitatii depline este undeva intre 12 si 14 ani. Perioada de imperechere incepe in luna septembrie si se termina in luna octombrie. In aceasta perioada cerbii devin mai agresivi si emana un miros specific. Se duc lupte grele pentru suprematie si pentru a castiga dreptul de imperechere cu un card de ciute. Acum cerbii sunt foarte vulnerabili si slabesc foarte mult pentru ca se hranesc foarte putin. De multe ori perioada imperecherii este fatala multor cerbi din cauza ranilor din batalii, a pradatorilor sau a pierderii excesive in greutate si epuizarii. Ciutele, dupa o gestatie de 40 de saptamani, fata in mijlocul verii de obicei1-2 vitei,mai rar 3. Acestia isi pot urma mama la cateva ore dupa nastere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cerbul-lopatar - enciclopedia universala

Cerbul-lopatar:  este un animal gratios are blanita roscata, adesea patata cu alb. Ca si rudele lui, cerbul, capriorul, renul si elanul, este un rumegator. Ca si ceilalti, masculul poarta pe cap o pereche de coarne care cresc din nou in fiecare an si care sunt acoperite de o piele speciala numita velur. La cerbul-lopatar, extremitatile coarnelor sunt aplatizate. Cu putin inainte de a-i cadea coarnele, cerbul-lopatar si le freaca de arbori sau arbusti si velurul cade in fasii. Masculii si femelele traiesc separat si nu se aduna la un loc decat in perioada de reproducere. Ciuta aduce pe lume in general un pui (iedul), dar cateodata si doi sau chiar trei! Pielea cerbului-lopatar este foarte apreciata de om pentru ca da un material pentru confectii foarte moale, de foarte buna calitate!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cerc mare al unei sfere - enciclopedia universala

Cerc mare al unei sfere:  Cercul obtinut prin intersectia unei sfere cu un plan care trece prin centrul sferei.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cerc trigonometric - enciclopedia universala

Cerc trigonometric:  (Circulus) cercul cu raza egala cu unitatea, pe care s-a stabilit o origine A (de la care se face masurarea arcelor) si un sens (de obicei antiorar).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 101 102 103

104

105 106 107 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct