´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 105

Cercetare a paternitatii - enciclopedia universala

Cercetare a paternitatii:  Cercetare intreprinsa pentru a determina daca un individ, cel mai des un copil, provine sau nu din parintele presupus. O astfel de cercetare se sprijina astazi pe analize biologice (in principal, sangvine si de biologie moleculara), care permit stabilirea faptului ca o persoana poate fi tatal alteia daca ambele persoane prezinta caractere care n-au putut fi transmise decat prin ereditare: grup sangvin, grup HLA sau de compatibilitate tisulara (determinand posibilitatea de a primi sau de a dona un organ cu ocazia unei grefe), asemanare genotipica (in succesiunea constituentilor ADN-ului cromozomilor) etc. Cel mai des mama este si ea solicitata si suporta, de asemenea, analizele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cercetare a potentialelor tardive - enciclopedia universala

Cercetare a potentialelor tardive:  Tehnica ce vizeaza detectarea existentei unei activitati electrice anormale la nivelul muschiului cardiac, in principal la nivelul ventriculelor. Potentialele tardive ventriculare permit depistarea bolnavilor care prezinta un risc al tulburarilor grave ale ritmului ventricular, in principal ca urmare a unui infarct miocardic, ca si a celor care sunt expusi unui risc ridicat de moarte subita. Acest examen este nedureros si fara riscuri. Tehnica nu necesita spitalizare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cercetari literare - enciclopedia universala

Cercetari literare:  (1934-1943) -publicatie de istorie literara a Seminarului de istoria literaturii romane vechi de la Facultatea de Litere si Filosofie din Bucuresti. A fost condusa de Nicolae Cartojan.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cercul de studii sociale - enciclopedia universala

Cercul de studii sociale:  Drepturile omului (1884-1889) , Iasi. Fondatori: C. Dobrogeanu-Gherea, fratii Nadejde, C. Mille s.a. A promovat ideile de stanga, inclusiv in literatura si este interesant de observat deschiderea democratiei romanesti de stanbga spre cea europeana a timpului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 102 103 104

105

106 107 108 »
«

»