´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 110

Cetnici - enciclopedia universala

Cetnici:  Termen care in sec. XIX denumea grupurile de patrioti sarbi care luptau impotriva dominatiei otomane.In timpul celui de-al doilea razboi mondial i-a desemnat pe partizanii monarhiei care au luptat atat impotriva ocupantilor germani cat si impotriva comunistilor lui Tito.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cetoza - enciclopedia universala

Cetoza:  Stare patologica consecutiva acumularii in organism a corpilor cetonici, substante produse in cursul procesului de degradare a grasimilor. Se observa in caz de diabet, de vomismente acetone -mice, in anumite tulburari digestive sau hepatice sau in cursul postului. Cetoza se traduce printr-o prezenta anormal de ridicata de corpi cetonici in sange si in urina. Ea poate ramane simptomatica sau poate provoca o acidocetoza, complicatie acuta survenind atunci cand cantitatea de corpi cetonici depaseste capacitatile de eliminare ale organismului. O cetoza simpla se trateaza, in principal, redand organismului, prin alimentatie, prin reechilibrare a diabetului, posibilitatea de a utiliza sursele de energie, ceea ce il scuteste sa recurga in prea mare masura la degradarea grasimilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ceviana - enciclopedia universala

Ceviana:  Denumire data dupa numele lui Ceva. Dreapta care uneste un varf al unui triunghi cu un punct al laturii opuse.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cezariana - enciclopedia universala

Cezariana:  Este o interventie chirurgicala care consta in incizarea abdomenului si a utreului pentru a extrage copilul. Numerosi factori materni si fetali determina alegerea ceza-rienei: uneori, ea este programata de la inceputul sarcinii, in cazul unor anomalii osoase sau al unor fragilitati uterine (provocate de cezarienele anterioare); alteori, ea se impune in cazul prezentatiei pelviene cand nu sunt reunite toate conditiile favorabile; alterori ea este decisa in cursul nasterii in caz de suferinta fetala, de oprire a dilatatiei colului, de proasta orientare a copilului (pozitie transversala).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 107 108 109

110

111 112 113 »
«

»