´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 112

CGM - enciclopedia universala

CGM:  (Computer Graphics Metafile) - format universal de fisiere grafice care include grafica orientata obiect independent de tipul de calculator. Fisierele de tip CGM pot si utilizate de programe ca Ventura Publisher, Harvard Graphics, Lotus 1-2-3. Un fisier CGM contine atat imagini grafice, cat si instructiuni de utilizare pentru alte programe.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CHAT - enciclopedia universala

CHAT:  Mod de comunicatie a mai multor utilizatori aflati pe dife-rite calculatoare interconectate printr-un modem

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CHCP - enciclopedia universala

CHCP:  (Change Code Page) - comanda din MS-DOS care permite modificarea paginii de cod hardware. Paginile de cod contin seturi de caractere ale unui calculator compatibil IBM PC. Exista doua feluri de pagini de cod: de tip hardware care include setul de caractere in memoria ROM a calculatorului si pe disc, prin intermediul unor fisiere specifice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cheag - enciclopedia universala

Cheag:  Masa semisolida care se formeaza atunci cand sangele coaguleaza. Un cheag este constituit din celule sangvine (globule rosii si plachete) si din fibrina. Atunci cand sangele proaspat este lasat in contact cu aerul, el se transforma rapid intr-o masa amorfa. Dupa cateva ore, aceasta se retracta si exsuda un lichid, serul. Masa compacta supematanta constituie cheagul. Cheagurile au functia de a opri hemoragia atunci cand vasele sangvine sunt rupte. Ele pot totusi sa se constituie si spontan (tromboza), si sa aiba grave consecinte provocand o ocluzie sau o embolie. Cheagurile patologice, numite si trombusuri, survin tot asa de bine in artere ca si in vene. Atunci cand se formeaza in reteaua venoasa, ele declanseaza tromboflebite, complicate uneori cu o embolie pulmonara daca cheagul migreaza spre plaman. Atunci cand se formeaza in reteaua arteriala, ele pot provoca tromboze ale arterelor cerebrale, coronariene sau periferice, dupa localizarea lor. O proasta circulatie (varice, imobilitatea mainilor), o proasta stare a vaselor (infectie, ateroscleroza) si o vasco-zitate prea mare a sangelui sunt tot atatia factori de risc pentru formarea cheagurilor patologice.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 109 110 111

112

113 114 115 »
«

»