´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 113

Cheder - enciclopedia universala

Cheder:  Element de etansare (usi, ferestre, capote etc.) sub forma unui cordon din cauciuc sau plastic, cu un profil special, adaptat locului de montare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chefalul - enciclopedia universala

Chefalul:  Este denumirea generica a familiei in care sunt incluse mai multe subspecii cu o mare raspandire pe tot globul. Chefalii traiesc numai in mari si oceane si mai rar sunt intalniti de-a lungul coastei in lacurile cu apa salcie. In Marea Neagra intalnim urmatoarele specii de chefali : chefalul mare sau labanul (mugil cephalus), chefalul mic (mugil salieus), singhilul (mugil auratus) si platarinul (mugil ramada). In revistalupeste. ro este o referire interesanta despre aparitia unei noi subspecii de chefal numita chefalul rosu. Ea provine din zona Ucrainei si ar fi rezultatul incrucisarii dintre laban si crapul de Amur. Chefalul rosu poate ajunge la greutati impresionante de 12-14 kg. Daca il excludem pe acesta cea mai mare specie de chefal de la noi este labanul care poate ajunge la o lungime de 70cm si 4kg in greutate dar asta dupa ce trece de 16 ani. Greutatea medie intalnita este de 0. 3-1kg. Locurile de reproducere ale chefalului sunt in mare unde femela depune pana la 8 milioane de icre mici. Cu toate ca este un peste foarte prolific, procentul de supravietuire al puilor este foarte scazut. Chefalul ierneaza in apele adanci ale mari insa odata cu sosirea verii soseste in apele litorale si la gurile de varsare ale raurilor unde gaseste larve si viermi din abundenta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chehaia - enciclopedia universala

Chehaia:  1. Intendent al vizirului sau al unui pasa turc. 2. Slujbas vamal; sef de posta. 3. Reprezentant al domnilor romani pe langa Poarta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cheie informatica - enciclopedia universala

Cheie informatica:  Un identificator folosit pentru a referi o inregistrare a unei tabele dintr-o baza de date. De cele mai multe ori, o cheie este formata din continutul unui singur camp, dar exista si chei compuse, formate dintr-o expresie ce contine mai multe campuri (rezultatul fiind de obicei convertit la un sir de caractere, in cazul campurilor de tipuri diferite). Cheile sunt folosite nu numai pentru identificarea inregistrarilor, ci si pentru construirea index-urilor (utili pentru marirea vitezei de cautare).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 110 111 112

113

114 115 116 »
«

»