´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 114

Cheie primara - enciclopedia universala

Cheie primara:  Una dintre cheile existente pentru o relatie, aleasa ca baza pentru identificarea si extragerea tuplurilor relatiei. Pentru o cheie primara, in relatia asociata trebuie sa avem intotdeauna valori cunoscute, sau definite ("ne-nule").

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cheie-candidat - enciclopedia universala

Cheie-candidat:  Chei ale unei relatii, care nu sunt selectate drept cheie primara. Pentru cheile-candidat, in relatiile asociate pot exista valori necunoscute, sau "valori nule".

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cheilita - enciclopedia universala

Cheilita:  Inflamatie acuta sau cronica a mucoasei buzelor. Cheilitele au cauze foarte numeroase. Cauzele externe cuprind factorii fizici (ticul de muscare a buzelor, aparat dentar prost adaptat, expunerea la frig sau la soare), utilizarea de cosmetice (rosu de buze, pasta de dinti) si de pomezi antiseptice sau antibiotice, contactul cu unele alimente (citrice, condimente, cafea solubila). Cauzele interne pot fi infectioase (micoza, infectie bacteriana, sifilis), medicamentoase (retinoide prescrise impotriva acneei, antibiotice), carentiale (lipsa de zinc, de vitamina B2). In plus, unele cheilite sunt forme atenuate ale bolilor dermatologice ca eczema sau psoriazisul. O cheilita acuta se traduce printr-o roseata, o umflatura, o senzatie de arsura. In cheilita cronica, predomina fisurile si crustele. Leziunile se intind uneori si la pielea din jur. Diagnosticul este dificil; mai intai se cauta cauzele externe, apoi cauzele interne, in sfarsit cauzele dermatologice. Daca nu este gasita nici o cauza, tratamentul este cel al simptomelor si face apel, in principal, la materii grase si la vitamina A sub forma de aplicatii locale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chelbe - enciclopedia universala

Chelbe:  Infectie a pielii capului provocata de o ciuperca microscopica din grupa dermatofitilor. Chelbea este contagioasa si transmisibila fie de la animal la om, fie de la un bolnav la o persoana sanatoasa (printr-un pieptene contaminat, de exemplu). Kerionul este cauzat de un dermatofit din genul Trichophyton. El se manifesta printr-o vignieta suprainaltata impestritata de mici "puturi" de unde tasneste puroi si prin care iese parul cazut. Chelbea favica, sau favusul, are, de asemenea, la origine un dermatofit din genul Trichophyton. Se observa mici placi de puroi acoperite cu o crusta, in centrul carora se gaseste un fir de par. Chelbele londanle sunt fie de tip microsporic, fie de tip tricofitic. Formele microsporice, provocate de un dermatofit din genul Microsporon, se manifesta prin placi mari fara par, putin numeroase. Formele tricofitice, cauzate de Trichophyton. comporta placi foarte mici (mai putin de 2 centimetri diametru), mai numeroase si acoperite cu par foarte scurt, rupt. Tratamentul cuprinde raderea zonelor atinse si prescrierea, timp de una sau doua luni, de antifungice (grizeofulvina, imidazol) pe cale orala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 111 112 113

114

115 116 117 »
«

»