´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 115

Cheloid - enciclopedia universala

Cheloid:  Sul fibros dezvoltat pe o cicatrice. Un cheloid apare, in general, pe o cicatrice de interventie chirurgicala, de vaccinare sau de ranire. El este consecutiv proliferarii celulelor si fibrelor tesutului conjunctiv. Cel mai frecvent apare la subiectii negri si asiatici. Tratamentul cuprinde masaje regulate, infiltratii cu corticosteroizi, crioterapie sau cure termale (dusuri filiforme la inalta presiune). Rezultatul este o aplatizare a leziunii sau o incetinire a evolutiei ei. Tratamentul chirurgical consta in implantarea unui fir de substanta radioactiva sau in indepartarea cheloidului cu laser cu dioxid de carbon. Totusi, tratamentele chirurgicale trebuie sa fie conduse cu prudenta din cauza eficacitatii lor partiale si a frecventei recidivelor. Tratamentul preventiv trebuie sa fie intreprins cat mai sistematic posibil. El se bazeaza, in principal, pe compresia postchirurgicala a inciziilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cheltuiala energetica - enciclopedia universala

Cheltuiala energetica:  Cantitatea de energie cheltuita de catre un individ pentru a-si asigura metabolismul de baza, mentinerea temperaturii corporale interne, a cresterii si a activitatii sale musculare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chemosis - enciclopedia universala

Chemosis:  Umflatura edematoasa a conjunctivei. Un chemosis se prezinta sub forma unui sul infiltrat cu lichid. El apare in cursul inflamatiilor acute ale conjunctivei (conjunctivitele alergice acute) sau al arsurilor acestei membrane. Uneori, o hemoragie subconjunctivala este cea care provoaca o distensie a conjunctivei: atunci e vorba de un chemosis hemoragie. Tratamentul face apel la antiinflamatoarele locale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chendi, Ilarie - enciclopedia universala

Chendi, Ilarie:  (n. 21 noiembrie 1871, Darlos, Tarnava Mare - d . 25 iunie 1913, Bucuresti) - critic literar. Adept al traditionalismului. Polemist pasionat, cerea criticii sa fieinstructiva si distructiva.A scris cronici, foiletoane: Preludii, 1903) ; Fragmente, 1905; Impresii, 1908. Este editor al operei lui Eminescu: Literatura populara, 1902; Alecsandri: Scrisori, 1904; Ion Creanga: Opere complete, 1909.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 112 113 114

115

116 117 118 »
«

»