´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 116

Chesarie Ramniceanul - enciclopedia universala

Chesarie Ramniceanul:  (n. ? - d. 9 ianuarie 1780, Ramnicu Valcea) - carturar. Bucurestean de origine. A studiat la Academia Greceasca din Bucuresti. Ca episcop al Ramnicului (din 1774) a sprijinit scolile si activitatea tipografica. A renovat tipografia din Ramnicu Valcea a lui Antim Ivireanul cu sprijin de la Sibiu. A facut parte, in 1770, din delegatia care a prezentat doleantele tarii la Petersburg, in fata Ecaterinei a II-a. impreuna cu Mihai Cantacuzino s-a intalnit la Iasi cu feldmaresalul P. A. Rumiantev, venit acolo dupa Pacea de la Kuciuk Kainargi (1774) . A tradus in romaneste Mineele, tiparind sase volume (1776-1779) si accentuand in prefete asupra originii daco-romane a romanilor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chestiunea Orientala - enciclopedia universala

Chestiunea Orientala:  Expresie prin care au fost desemnate, incepand din sec. XVII, problemele puse in fata statelor europene de criza Imperiului Otoman. Incercand sa rezolve, fiecare in favoarea lor, aceste probleme, s-au confruntat Austria si Rusia, interesate, una in cucerirea teritoriilor otomane in Balcani, cealalta in gasirea unei iesiri la Marea Mediterana, in timp ce Anglia si Franta urmareau, in schimb, sa mentina Imperiul Otoman, impiedicand expansiunea celorlalte doua puteri.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chiasma optica - enciclopedia universala

Chiasma optica:  Incrucisare in X a cailor optice (ansamblu de neuroni care conduc influxul nervos de la retina la lobul occipital) din encefal. Chiasma optica este situata la baza creierului, chiar deasupra hipofizei. Compresia sa, cauzata, de exemplu, de o tumora a hipofizei poate provoca o pierdere partiala a vederii, numita hemianopsie bitemporala: subiectul, atunci, nu mai vede partile laterale ale campului sau vizual, ca si cum ar avea ochelari de cal.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chiciura - enciclopedia universala

Chiciura:  constituie o masa cristalina alba, faramicioasa, cu o structura fina. Ea apare fie prin sublimarea vaporilor de apa, fie prin inghetarea picaturilor supraracite.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 113 114 115

116

117 118 119 »
«

»