´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 119

Chinta - enciclopedia universala

Chinta:  Tip de tuse ce survine, in particular, in cursul tusei convulsive. Chinta este constituita dintr-o serie de secuse expiratorii, in general, in numar de cinci, urmate de o apnee scurta si de o inspiratie zgomotoasa si prelungita (repriza), denumita clasic "cantatul cocosului" in tusea convulsiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chira Chiralina - enciclopedia universala

Chira Chiralina:  balada populara din ciclul antiotoman. Aparuta probabil in zona porturilor Braila Galati in preajma incheierii pacii de la Adrianopol (1829) , s-a raspandit in Moldova, Muntenia, Oltenia, Banat. E vorba de rapirea unei fete crestine de catre un necredincios, recuperata fiind de fratii ei prin lupta Figureaza in culegerea Poezii populare ale romanilor a lui Vasile Alecsandri..

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chirighita cu obraz alb (Chlidonias hybridus) - enciclopedia universala

Chirighita cu obraz alb (Chlidonias hybridus):  Este una din cele opt specii de chire sau chirigite care traiesc la noi in tara. Ca toata familia ei impresioneaza prin zborul usor si acrobat care o ajuta sa-si procure hrana cu usurinta de pe suprafata apei. Forma corpului este specifica chirelor si asemanatoare cu a randunelelor. Penajul este gri deschis pe aripi, coada si pe spate iar pe burta este de gri inchis spre negru. Crestetul capului este tot negru iar in dreptul obrajilor are o pata alba care ii da si numele. Ciocul si piciorele sunt de culoare rosiatica. Iarna isi schimba infatisarea iar penajul capata o tenta generala de alb cu o pata neagra pe crestetul capului. Ciocul si picioarele devin negre. Lungimea corpului unei chirighite cu obraz alb este de 28cm, anvergura aripilor de 63cm iar greutatea de 80g. Ghirighita cu obraz alb isi face cuibul in vegetatia din apropierea baltilor unde femela depune pana la 3 oua. Perechile cresc o singura serie de pui pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chirilic - enciclopedia universala

Chirilic:  Vechi alfabet slav, intocmit de Chiril in sec. IX, intrebuintat si la noi pana dupa jumatatea sec. XIX.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 116 117 118

119

120 121 122 »
«

»