Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 120

Chirita, Constantin - enciclopedia universala

Chirita, Constantin:  (n. 12 martie 1925, Ibanesti, jud. Vaslui) - prozator. Studii politehnice neterminate. Presedinte al Asociatiei Scriitorilor Bucuresti, redactor la diverse publicatii literare. Remarcabil in proza de aventuri pentru copii si tineret: intalnirea, 2 vol., 1959; Otelul, 1960) ; Ciresarii, 1956; Castelul fetei in alb, 1958) ; Drum bun, Ciresari, 1963; Pasiuni, 1964; Roata norocului, 1965, Premiul Uniunii Scriitorilor; Ciresarii, 5 vol., 1971, Premiul Uniunii Scriitorilor: Cavalerii florii de cires, Castelul fetei in alb, Roata norocului, Aripi de zapada, Drum bun, ciresari!; Trilogia in alb, 1974, Premiul Uniunii Scriitorilor; Romantica, 1986.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chiropractie - enciclopedia universala

Chiropractie:  Sau chiropraxie este o metoda de tratament paramedicala constand in manipularea vertebrelor. Chiropractia este fundamentata pe o teorie empirica dupa care majoritatea bolilor ar fi datorata deplasarilor vertebrale care antreneaza o deteriorare a functiei nervoase normale. Aceasta metoda pretinde ca actioneaza asupra tulburarilor functionale ale diferitelor aparate (respirator, cardiovascular) si asupra unor dureri (vertebrale, toracice, abdominale si pelviene), prin manipulari scurte si bruste fie ale vertebrei in cauza, fie asupra gatului, trunchiului sau membrelor. Aceste manipulari, care exagereaza jocul fiziologic al vertebrei, sunt criticate pentru efectele pe care le pot antrena. In Franta, chiropractia este practicata de catre nemedici, iar diploma de chiropractor nu este recunoscuta, in unele tari, exista o diploma de stat pentru aceasta meserie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chirurgie - enciclopedia universala

Chirurgie:  Disciplina medicala specializata in tratarea bolilor si a traumatismelor, care consta in practicarea, manual si cu ajutorul unor instrumente, de acte operatorii asupra unui corp viu.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chirurgie estetica - enciclopedia universala

Chirurgie estetica:  Specialitatea chirurgicala care grupeaza totalitatea interventiilor ce constau in ameliorarea aspectului fizic al unui individ. O discutie intre medic si pacient permite chirurgului sa stabileasca motivatiile pacientului sau si sa ii explice clar derularea interventiei, riscurile de complicatii, precum si limitele operatiei. Aceasta discutie este urmata de un examen medical, cu scopul de a stabili modul de anesteziere care sa fie folosit (anestezie locala, locoregionala sau generala). Si alte examene pot fi utile: radiografie sau scanografie, indeosebi pentru a studia membrana nazala; imageria prin rezonanta magnetica (IR M.) pentru a depista excesele de grasime ale gleznelor, genunchilor etc. Uneori se dovedeste absolut necesara o consultatie psihiatrica. Pentru interventiile minore, este suficienta spitalizarea de o zi. In schimb, riscurile de complicatii postoperatorii serioase impun o spitalizare mai lunga in caz de anestezie locala potentializata (consolidata prin neuroleptice), care se prelungeste mai mult de o jumatate de ora sau in cazul unei anestezii generale. O paralizie provocata prin sectionarea unui nerv mic, cu exceptia unei ramuri importante, poate sa se manifeste imediat dupa operatie. Un hematom survine uneori fie imediat dupa operatie, fie in urmatoarele trei sau patru zile. Se pot deosebi hematoamele mici (echimoze), care se resorb spontan, de hematoamele importante care antreneaza formarea unei pungi de sange si care trebuie drenate prin punctie sau prin incizie chirurgicala. Infectia este o complicatie rara si cel mai des locala. In sfarsit, exista complicatii specifice: inchistarea sau alergia la silicon dupa aplicarea unei proteze mamare, tulburari ale cicatrizarii cutanate dupa un lifting, sau, inca, ectropionul (intoarcerea in afara a pleoapei inferioare, care-si pierde astfel contactul cu globul ocular si lasa sa se vada partea fetei sale interne) in cazul blefaroplastiei. Esecurile sunt rare. Se admite ca exista l % vicii de cicatrizare sau alte probleme minore, complicatiile mai grave nereprezentand mai mult de 1 caz la 10(X) de operatii. Totusi, cazurile de insatisfactie a pacientului, care judeca rezultatul ca insuficient, inacceptabil sau contesta necesitatea interventiei, sunt mult mai frecvente. Cel mai des acestea sunt consecinta lipsei unei informatii prealabile sau unei supravegheri postoperatorii insuficiente.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 117 118 119

120

121 122 123 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct