Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 121

Chirurgie reparatorie - enciclopedia universala

Chirurgie reparatorie:  Specialitate chirurgicala care grupeaza totalitatea interventiilor constand in repararea diverselor leziuni ale corpului uman. Chirurgia arsurilor, prin grefa de piele prelevata de la subiect, a facut recent un foarte mare progres, in fapt, este de acum posibil sa se fabrice epiderm prin culturi de tesuturi: prelevand 1 centimetru patrat de piele sanatoasa, se poate astfel dezvolta in trei saptamani o suprafata de piele noua de pana la 1 metru patrat. Traumatismele fetei sunt legate cel mai des de accidente in casa, de accidente pe drum, de agresiuni. Chirurgia reparatorie permite sa se limiteze prejudiciul estetic. Ea face apel la diverse tehnici: grefa, plastie osoasa, sutura unui lambou de piele smulsa etc. Traumatismele membrelor se trateaza prin grefari de lambouri musculocutanate sau cutanate si, la nevoie, prin tehnici de microchirurgie, care permit indeosebi reimplantarea unui membru sectionat. O buna vascularizare si o continuitate osoasa solida sunt necesare la repararea corecta a unui membru. Daca aceste principii sunt respectate, reconstruirea membrului dureaza cel mai des intre 2 si 6 luni. Daca nu, pot subzista handicapuri importante si unele reparatii se pot intinde pe mai multi ani, sfarsind cu un rezultat nesatisfacator, chiar cu o amputatie.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chisinau - enciclopedia universala

Chisinau:  capitala Republicii Moldova. Atestat documentar la 1436, era o cetate de campie asezata in jurul unei manastiri aflata pe malul raului Bacu, afluent la Nistrului. A fost luata de otomani in veacul al XVI-lea si de rusi la 1812, prin ruperea in doua a provinciei romanesti Moldova si denumirea partii ei rasaritene Basarabia. Provincia a revenit din nou romanilor intre 1856 (razboiul Crimeii) si 1878 (razboiul de independenta) . Acestiaau facut din Chisinau capitala Basarabiei. Intre 1918 si1940 Basarabia a revenit Romaniei, in urma acordurilor de pace de dupa primul razboi mondial si in conditiile in care in Rusia veneau la putere Sovietele. Atunci s- a raspandit invatamantul romanesc, au aparut publicatii si a inflorit viata culturala a romanilor. Orasul Chisinau era multietnic, cei mai numerosi, dupa romani, fiind evreii, dar si rusii, ucrainenii, gagauzii, grecii etc. Dupa al doilea razboi mondial provincia a revenit URSS, schimbandu-si denumirea in Republica Sovietica Moldova, acreditandu- se astfel ideea ca toata Moldova ar trebui sa fie stat sovietic, astfel incat socialismul biruitor sa integreze toata zona geografica locuita de romani. S-a incercat chiar acreditarea ideii ca limba provinciei n-ar fi romana, ci moldoveana, ca si cum limba austriecilor n-ar fi germana, ci austriaca. Racordat la administratia sovietica, Chisinaul a adapostit administratie de tip sovietic, de cele mai multe ori institutiile fiind doar derivatii, terminale de executie ale forurilor centrale aflate la Moscova. Au aparut publicatii, edituri, scoli, universitati, academie profilate dupa model sovietic. S-a incercat schimbarea componentei etnice a populatiei, dislocandu-i pe moldoveni in alte regiuni ale URSS, unde-si gaseau locuri de munca mult mai usor decat acasa si aducandu-se in provincie etnici din diverse alte parti ale URSS. Din 1991, dupa caderea lagarului sovietic, cand Moldova se declara republica independenta, Chisinaul ramane capitala tarii. In prezent are o populatie multietnica si multiculturala, de752.000 de persoane, cam 45 % fiind formata din romani. Limba romana a redevenit limba oficialaa statului, la Chisinau sunt cultivate valorile locului, se dezvolta o administratie, un invatamant dupa norme europene si o cultura specifica, apar edituri noi, publicatii, uniuni de creatie care cultiva talentele locului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chist - enciclopedia universala

Chist:  Cavitate patologica situata intr-un organ sau intr-un tesut, continand o substanta lichida, moale sau mai rar solida, si limitata printr-un perete care ii este propriu. Toate organele pot contine chisturi cauzate de malformatii; aceste chisturi iau cel mai des aspectul unei tumori. Ele pot perturba functionarea unui organ, comprimandu-l, sau pot antrena un prejudiciu estetic. In general, ele sunt tratate fie prin punctie cu acul, fie prin ablatie chirurgicala.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chist aerian al plamanului - enciclopedia universala

Chist aerian al plamanului:  Cavitate gazoasa amplasata in parenchimul (tesutul functional) plamanului. Chisturile aeriene pot fi congenitale sau dobandite si sunt cauzate de o supuratie pulmonara, de bulele unui emfizem sau de dilatatia bronhiilor in forma de chisturi. Ele sunt a priori putin invalidante. Tratamentul consta in practicarea unei ablatii chirurgicale a unui chist unic atunci cand acesta este voluminos.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 118 119 120

121

122 123 124 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct