Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 122

Chist al bronhiilor - enciclopedia universala

Chist al bronhiilor:  Chist caracterizat printr-o cavitate rotunda sau ovala bine limitata, amplasat cel mai des in bronhiile lobului superior al plamanului. Chisturile bronhiilor sunt congenitale. Ele au un perete subtire si neregulat. Adesea, medicul nu descopera existenta lor decat cu ocazia unor radiografii sistematice, a unor boli infectioase ale copilului si adultului tanar, cu expec-toratie purulenta sau chiar cu hemoptizie (expectorarea de sange provenind din caile aeriene). In aceste ultime doua cazuri, ablatia chirurgicala poate sa se dovedeasca necesara.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chist al ficatului - enciclopedia universala

Chist al ficatului:  Cavitate patologica umpluta cu o substanta lichida sau fluida si situata in interiorul ficatului. Unic sau multiplu, chistul ficatului poate fi de origine parazitara (chist hidatic) sau nu. Chistul hidatic al ficatului este o manifestare a hidati-dozei, infectie a organismului provocata de un parazit ai cainclui, Echinoccus granulosus. Chistul nu antreneaza, in general, nici un simptom timp de ani. Totusi, el se poate rupe, provocand o durere intensa, o febra, o criza de urticarie si, pe cel mai lung termen, o diseminare a parazitului in organism. Tratamentul este ablatia chirurgicala a chistului. Chistul neparazitar al ficatului, format prin dilatarea micilor canale biliare intrahepatice, este frecvent si nu da, in general, simptome. Se procedeaza uneori la ablatia chirurgicala a chistului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chist al ovarului - enciclopedia universala

Chist al ovarului:  Colectie anormala de lichid, delimitata de o membrana si situata in interiorul unui ovar. Marimea unui chist ovarian este foarte variabila (de la cativa milimetri la mai multi centimetri in diametru). Un ovar care prezinta mai multe chisturi se numeste polichistic. Chisturile functionale reprezinta 90% dintre cazuri. Ele rezulta dintr-o hiperfunctionare a hormonilor care regleaza ovarul. Chisturile organice, de cauza necunoscuta, cuprind chistul dermoid, format dintr-o structura celulara identica cu cea a pielii, chistul mucoid, provocat de o secretie locala de mucina (substanta de consistenta unei paste), si chistul seros (de continut mai fluid). In numeroase cazuri, un chist al ovarului nu se traduce prin nici un semn si este descoperit cu ocazia unui examen ginecologic (tuscu vaginal asociat cu palparea abdomenului). In alte cazuri, chistul provoaca o senzatie de greutate abdominala, dureri in timpul raporturilor sexuale, o amenoree (oprirea fluxului menstrual) sau o sangerare, sau o jena la urinat. Unele chisturi . secreta hormoni feminizanti (estrogeni) sau masculinizanti) androgeni). Primele nu dau simptome, celelalte antreneaza o inasprire a vocii si o pilozitate abundenta. Tratamentul chisturilor functionale face apel la un medicament ca "pilula", care blocheaza ovulatia; chistul dispare in mod normal dupa cateva cicluri menstruale. Chisturile organice sunt tratate prin ablatie, realizata de cele mai multe ori prin celioscopie. In cele mai multe cazuri, ovarul este pastrat, iar fecunditatea nu are de suferit.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chist al pielii - enciclopedia universala

Chist al pielii:  Formatiune rotunda, cu continut lichid sau pastos, care apare pe piele. Chisturile pielii sunt cauzate de o malformatie, de un traumatism sau sunt de origine necunoscuta. Ele formeaza o masa de dimensiuni variabile (de la mai putin de 1 milimetru la cativa centimetri).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 119 120 121

122

123 124 125 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct