´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 123

Chist al prostatei - enciclopedia universala

Chist al prostatei:  Cavitate patologica situata in parenchimul (tesutul functional) prostatic contine o substanta lichida si este limitat de un perete care ii este caracteristic. in majoritatea cazurilor, un chist al prostatei nu antreneaza nici un simptom, doar daca nu cumva este foarte voluminos, provocand atunci semne de compresie a uretrei. Diagnosticul se pune pe baza ecografiei prostatice. Un chist al prostatei nu se trateaza decat daca el comprima uretra: atunci se dreneaza lichidul prin punctie sau pe cale endoscopica.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chist al rinichiului - enciclopedia universala

Chist al rinichiului:  Cavitate patologica situata in rinichi, de consistenta fluida, limitata printr-un perete care ii este propriu. Chisturile pot sa fie observate in cadrul unei boli genetice, ca boala polichistica a rinichilor sau nefronoftizia, sau poate surveni de maniera izolata: denumite atunci chisturi simple, ele pot fi unice sau multiple, iar mecanismul lor de aparitie este necunoscut. Chisturile rinichilor pot sa nu se traduca prin nici un simptom sau, atunci cand sunt foarte voluminoase, pot provoca dureri lombare. Atunci cand intra in cadrul unei boli genetice, chisturile sunt foarte numeroase, cresc treptat in volum si distrug tesutul renal provocand o insuficienta renala cronica. Chisturile simple nu necesita nici un tratament decat in caz ca sunt deosebit de voluminoase; in acest ultim caz, se poate proceda fie la ablatia chirurgicala a chistului, fie la punctionarea lui pe cale transcutanata pentru a-l goli (dar recidivele sunt atunci frecvente).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chist branhial - enciclopedia universala

Chist branhial:  Malformatie congenitala localizata pe gat, rezultand dintr-un defect de umplere a arcurilor branhiale (sinuozitatilor de tesut aflate la originea mandibulelor si gatului) ale embrionului. Tratamentul unui chist branhial este ablatia chirurgicala, realizata de indata ce chistul a fost identificat, cel mai des de la nastere.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Chiton - enciclopedia universala

Chiton:  In Grecia antica, piesa principala a imbracamintei ce consta dintr-o tunica (camasa) din in sau lana care se purta direct pe piele. Se prindea pe umarul stang cu o fibula, in talie era strans cu un cordon si se drapa dupa dorinta.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 120 121 122

123

124 125 126 »
«

»