´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 126

CHRP - enciclopedia universala

CHRP:  (Common Hardware Reference Platform) - platforma Power PC care ofera un standard industrial deschis ce poate gazdui o varietate de OS-uri. Standardul asigura capabilitati plug-and-play prin intermediul mediului de boot Open Firmware precum si bus PCI 2.0.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

CIA - enciclopedia universala

CIA:  Sigla a Central Intelligence Agency (Agentia Centrala de Informatii), organizatie federala instituita de Congresul SUA in 1947 pentru a coordona si controla toate activitatile de spionaj si contraspionaj desfasurate de diverse institutii din SUA.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cianoza - enciclopedia universala

Cianoza:  Coloratie violeta sau albastruie a pielii cauzata de prezenta unor niveluri anormal de crescute (mai mult de 50 grame pe litrul de sange) de hemoglobina neoxigenata in vasele capilare ale pielii si care predomina la unghii si buze. O cianoza poate fi consecinta unei insuficiente respiratorii acute sau unei tulburari circulatorii (stare de soc), a unei boli vasculare periferice (tromboza, embolie sau spasm), precum si a unei anomalii de fixare a oxigenului pe hemoglobina sub efectul toxicelor chimice sau medicamentoase (methemoglobina si sulfhemoglobina). Diagnosticul si tratamentul se confunda cu cele ale bolii cauzale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cicatrice - enciclopedia universala

Cicatrice:  Tesut fibros care inlocuieste definitiv sau pe o perioada foarte lunga un tesut normal, dupa ce acesta a suferit o leziune. Tesutul cicatriceal se formeaza atat in organele interne (ca urmare a unei rupturi musculare, a unei interventii chirurgicale), cat si pe piele. O cicatrice normala este abia vizibila, supla la palpare si fara modificare a culorii pielii. Totusi, uneori, ea capata un aspect anormal. Tratamentul cicatricilor patologice este intotdeauna dificil. Cicatricile hipertrofice pot fi ameliorate prin masaje cu sau fara un produs activ (corticosteroizi), prin infiltratii de corticosteroizi, prin aplicatii de azot lichid sau chiar printr-o simpla compresie. Tratamentul este partial asemanator celui pentru cicatricile cheloidiene, dar el este mai putin eficace. Daca prejudiciul estetic este mare, cicatricile depigmentate pot fi tatuate, iar cicatricile pigmentate sunt masate cu produse depigmentante. Doar chirurgia este eficace in cazul cicatricilor retractile. Evolutia cicatricilor situate pe zonele "mobile" (plicile coatelor si genunchilor) trebuie sa fie supravegheata timp de mai multi ani, deoarece, in cazuri rare, aceste cicatrici pot sa degenereze. Prevenirea cicatricilor patologice tine, pe de o parte, de tratamentul medical corect al plagilor, pe de alta parte de tehnicile de sutura a inciziilor chirurgicale.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 123 124 125

126

127 128 129 »
«

»