´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 128

Cicloplegie - enciclopedia universala

Cicloplegie:  Paralizie a muschiului ciliar al ochiului care se manifesta prin imposibilitatea de acomodare in vederea de aproape. Cauzele cicloplegiei sunt rare: paralizii toxiinfectioase (difterie, botulism), toxice (amanita faloida Iciuperca otravitoarei), traumatice (contuzia globului ocular) sau infectioase (sifilis). O cicloplegie se traduce printr-o stanjenire a vederii de aproape, importanta mai ales la subiectii tineri care au o vedere normala sau pentru hipermetropi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciclospasn - enciclopedia universala

Ciclospasn:  Spasm de acomodare cauzat de contractia permanenta a muschiului ciliar. Un ciclospasm se traduce printr-o pseudomiopizare: miopul isi vede miopia lui crescand, subiectul cu vedere normala devine miop si hipermetropul isi vede hipermetropia lui micsorandu-se. Vederea de aproape este intotdeauna excelenta, uneori apare o senzatie de vedere marita a obiectelor (macropsie) si se resimt dureri de cap mai ales frontale, in bara. Tratamentul unui ciclospasm datorat unei tulburari a refractiei sau unui echilibru oculomotor deficitar, doar ca paliativ, consta in folosirea ochelarilor corectori.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciclosporina - enciclopedia universala

Ciclosporina:  Medicament imunosupresor (care diminueaza activitatea sistemului imunitar), utilizat indeosebi in cursul transplantarilor de organe. Ciclosporina inhiba sistemul imunitar al subiectului, in particular limfocitele T4. Ea impiedica astfel rejectia unui organ transplantat (rinichi, inima, plaman, ficat, pancreas) sau a unui tesut grefat (maduva osoasa). De altfel, ea este indicata sau experimentata in formele grave si rezistente ale unor boli: psoriazis, boli reumatismale (poliartrita reumatoida), afectiuni ale rinichiului (sindromul nefrotic), diabetul insulinodependent. Ciclosporina este administrata cel mai des pe cale orala, uneori pe cale intravenoasa. Contraindicatiile sunt alergia la acest medicament si sarcina. Interactiunile medicamentoase sunt numeroase: cu antibioticele, antiinflamatoarele, contraceptivele, vaccinurile. Prescriptia, delicata, nu poate sa se faca decat in mediu spitalicesc si necesita o supraveghere regulata a nivelului sangvin de ciclosporina. Principalul dintre ele este toxicitatea renala, dar se mai pot observa si o dezvoltare excesiva a pilozitatii, o hipertensiune arteriala, o hepatita, tremuraturi.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciclotimie - enciclopedia universala

Ciclotimie:  Stare de spirit caracterizata prin alternanta fazelor de excitatie si de descurajare. Atunci cand ciclotimia ia un caracter exagerat, ea intra in domeniul patologic si poate duce la o psihoza maniaco-depresiva.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 125 126 127

128

129 130 131 »
«

»