´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 129

Ciclu in patru timpi - enciclopedia universala

Ciclu in patru timpi:  Un motor cu ardere interna si ciclu in patru timpi necesita doua rotatii ale cilindrului sau patru curse de piston pentru a obtine o cursa utila, o cursa interna, o cursa de compresiune, o cursa de evacuare. Este mult mai eficient decat motorul cu ciclu in doi timpi. De asemenea, mai este denumit si ciclul Otto.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciclu menstrual - enciclopedia universala

Ciclu menstrual:  Perioada cuprinsa intre fiecare inceput al menstruatiei, in decursul careia se succed o multime de fenomene fiziologice si hormonale care fac posibila ovulatia, ciocnirea garnetilor, fecundarea si nidatia embrionului in sanul mucoasei uterine. Ciclul menstrual se repeta la femeie, de la pubertate pana la menopauza, si, in mod normal, nu este intrerupt decat prin perioadele de sarcina (el poate fi provocat artificial prin contraceptie hormonala). Ciclul dureaza in medie 28 zile si cointereseaza hipofiza, ovarele, uterul si vaginul. Ciclul menstrual se subdivide in faza foliculara si cea Iuteala. Faza foliculara dureaza aproximativ 14 zile, timp in care secretia hipofizara de hormon foliculostimulant (FSH) provoaca maturarea mai multor foliculi ovarieni, din care doar unul va ajunge la maturitate. Acestia secreta estrogenii responsabili, la randul lor, de o ingrosare a endometrului (mucoasa interna a uterului) si de o secretie abundenta de glera cervicala, destinata facilitarii ascensiunii spermatozoizilor. Faza Iuteala incepe catre a 14-a zi, atunci cand o crestere usoara a nivelului de estrogeni declanseaza in hipofiza o importanta secretie de hormon luteinizant (LH), care provoaca ovulatia si transformarea foliculului rupt in corp galben. Corpul galben, la randul lui, secreta progesteron, hormon care creste temperatura corporala, face glera cervicala improprie ascensiunii spermatozoizilor si contribuie la pregatirea endometrului pentru o eventuala nidatie a oului. Daca ovulul nu este fecundat, corpul galben se ofileste si degenereaza. Scaderea nivelului de progesteron ce urmeaza antreneaza descuamarea endometrului, care se evacueaza formand scurgerile menstruale sau menstrele. Un alt ciclu poate reincepe, care va pregati din nou corpul feminin pentru primirea unui nou ou. -* CONTRACEPTIE, MENSTRUATIE, Revenirea ciclului.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciclu motor - enciclopedia universala

Ciclu motor:  Totalitatea starilor termodinamice succesive (timpi) prin care trece amestecul carburant, incepand dintr-o stare initiala (admisia), pana ce se revine la acea stare. Intr-un motor policilindric, la nivelul fiecarui cilindru are loc un ciclu motor separat, intr-o ordine prestabilita de constructor.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciclul apei - enciclopedia universala

Ciclul apei:  circuitul apei intre ocean, atmosfera, uscat si ocean.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 126 127 128

129

130 131 132 »
«

»