´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 13

CAL - enciclopedia universala

CAL:  (Conversational Algebraic Language) - limbaj algebric con-versational.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cal-Putere (CP) - enciclopedia universala

Cal-Putere (CP):  Unitatea de masura pentru puterea produsa de un motor. Puterea efectiva sau puterea de franare (CP) si kilowatii (KW) sunt unitatile standard. Cu cat caii-putere sunt mai multi, cu atat vehiculul poate atinge o viteza mai mare. Un motor obisnuit de 3.0 L 24 V V-6 dezvolta o putere de franare de 190 CP la 5000 rotatii pe minut. Un motor de 24 V V-6 poate dezvolta o putere de franare si de 190 CP deoarece poate accelera mai bine decat unul similar de 12 V V-6. Un cal-putere este egal cu 75 de kilogrammetri pe secunda.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calandru - enciclopedia universala

Calandru:  Element frontal al unei caroserii auto, plasat intre faruri si prevazut cu prize de aer, prin care se faciliteaza racirea motorului si care contribuie, totodata, la personalizarea diverselor modele de automobile. La unele caroserii, calandrul este integrat in capota fata. Mai este cunoscut si sub denumirea de grila radiator, datorita faptului ca, in general, in spatele acestuia este plasat radiatorul de racire a motorului, asigurandu-se astfel un schimb mai eficient de caldura.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Calcai - enciclopedia universala

Calcai:  Parte posterioara a piciorului. Scheletul calcaiului este constituit din calcaneu. El formeaza punctul de sprijin posterior al piciorului. Afectiunile calcaiului pot rezulta fie dintr-o atingere a calcaiului (calcaneita, osteocondrita a calcaneului la adolescent, fractura etc.), fie a tendonului lui Ahile, care se insera pe calcaneu, sau inca mai poate fi o consecinta a prabusirii podului plantar, de exemplu in cazul unei imobilizari prelungite. In toate cazurile, un exces de greutate sau o tulburare statica a piciorului (orientare defectuoasa a axei calcaneului, indeosebi) pot agrava simptomele.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 10 11 12

13

14 15 16 »
«

»