´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 133

Cimpanzeul - enciclopedia universala

Cimpanzeul:  traieste in grup familial si are relatii sociale foarte evoluate. Pentru a saluta, el atinge varful degetelor, ofera un sarut din varful buzelor sau o laba pe spinare. Ocupa primul loc in clasamentul inteligentei animale: se foloseste de unelte (de exemplu, de o piatra pentru a sparge nucile), azvarle cu pietre spre inamici sau bea confectionandu-si un bol din frunze. Traieste mai ales in copaci, dar poate merge si pe sol si chiar poate fugi, sprijinindu-se, ca si noi, pe membrele inferioare. Seara, tot tribul se aduna intr-un arbore mare si, pentru a-si petrece noaptea, pregateste culcusuri folosindu-se de ramuris. Femelele pot avea pui de la varsta de 5 sau 6 ani si sarcina dureaza 9 luni, ca la om. Chiar daca tanarul cimpanzeu este mititel si nostim, adora sa se joace si face o multime de nazdravanii, aminteste-ti ca adultii sunt animale foarte puternice si ca trebuie sa te pazesti de ei (un mascul mare atinge 1,7 metri si cantareste pana la 70 kg!). In gradinile zoologice cimpanzeii sunt plasati adesea pe o mica insula.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cimpoi, Mihai - enciclopedia universala

Cimpoi, Mihai:  (n. 3 septembrie 1942, Larga, jud. Hotin) - critic si istoric literar. A absolvit Filologia la Chisinau. A fost redactor la revista Nistru si la editurile Cartea Moldoveneasca si Literatura Artistica. Din 1991 presedinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Membru al Academiei de Stiinte a Moldovei (1992) , membru de onoare al Academiei Romane (1991) , membru al PEN Clubului. Scrie studii monografice, eseuri si sinteze in stil calinescian: Disocieri, 1969) ; Cicatricea lui Ulysse, 1982; Creatia lui Druta in scoala, 1986; Duminica valorilor, 1989; Basarabia sub steaua exilului, 1994, Bucuresti; O istorie deschisaa literaturii romane din Basarabia, 1994, reeditata 1997. Un loc aparte il ocupastudiile de eminescologie; Narcis siHyperion, 1979; Caderea in sus a

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cimpoiul - enciclopedia universala

Cimpoiul:  (1882-1884; 1890-1891, Bucuresti) revista saptamanala ilustrata al carei proprietar era Frederic Dame. Publicatia a avut o lista impresionanta de colaboratori, din toate provinciile romanesti: Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Ion Creanga, P. P. Hasdeu, Veronica Micle, - d. Stancescu, - d. N. Voinov, Petre Dulfu, Costache caragiali, Ion Slavici, Gh. Sion s.a. S-a tradus masiv din literatura franceza, mai ales romantica: Victor Hugo, Al. Dumas, Rouget de Lisle, dar si Balzac, Zola. Dame insusi a publicat acolo o lucrare originala: Visul Dochiei. Este una dintre primele publicatii romanesti care cultiva constant cronica literara si de spectacol.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cindarii - enciclopedia universala

Cindarii:  cuprind anemonele, gorgonele, coralii si meduzele. Sunt mai ales animale marine, dar unele dintre ele se gasesc si in apele dulci. Toate aceste animale au in comun simetria lor radiala (corpul le este dispus in raze in jurul unui ax central) si prezenta tentaculelor al caror numar depinde de grupa. Exista 3 clase de cnidari: hidrozoarele (acestea sunt meduze de talie mica), scifozoarele (acestea sunt meduze de talie mare) si antozoarele (din care fac parte coralii si anemonele).

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 130 131 132

133

134 135 136 »
«

»