´╗┐

Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 135

Cioara de semanatura - enciclopedia universala

Cioara de semanatura:  este la fel ca toti corbii, cioara de semanatura are un penaj in intregime negru. Poate fi recunoscuta dupa penele care-i acopera partea de sus a picioarelor si dupa culoarea alba de la baza ciocului sau gros. Ea sta mult timp pe camp, unde scormoneste pamantul in cautare de muguri, viermi, insecte si mici rozatoare; cateodata poate sa se hraneasca si cu starvuri. Cioara de semanatura cuibareste in colonii care se numesc corbarii. Ea isi construieste cuibul din ramurele intr-un arbore in care se gasesc adesea mai multe cuiburi. Femela depune aici intre 3 si 5 oua pe care le cloceste singura cam cincisprezece zile. Masculul o ajuta apoi la hranirea puilor. Atunci cand paraseste cuibul, catre varsta de o luna, tanarul nu are inca alb la baza ciocului si se confunda uneori cu o cioara neagra; totusi, daca le observi cand sunt pe pamant, cioara neagra face salturi, pe cand cioara de semanatura merge!

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cioara de semanatura (Corvus frugilegus) - enciclopedia universala

Cioara de semanatura (Corvus frugilegus):  Este una din cele mai cunoscute specii de pasari de la noi. Are o lungime de aproximativ 45 cm iar penajul este complet negru cu reflexii albastrui metalice. Are un cioc puternic, alb la baza si negru spe varf. Cioara de semanatura se intalneste cel mai des in zonele de ses si deal in apropierea palcurilor sau padurilor cu copaci inalti cum ar fi plopii. Traieste si cuibareste in colonii mari unde sunt extrem de galagioase. De foarte multi este considerata o pasare daunatoare care ar trebui sa dispara. Nu este chiar asa si putem spune ca cioara aduce si mari beneficii mediului in care traieste. Cioara se hraneste cu o mare varietate de insecte, viermi, larve, soareci iar cuiburile lor sunt folosite de foarte multe pasari. Putem spune ca cioara de semanatura are o alimentaie omnivora. Ea consuma atat seminte, fructe cat si mamifere mici, soareci, pui de iepure, pasari mici, oua. Din cauza faptului ca se hraneste si cu semintele plantate primavara pe ogoare este considerata ca fiind foarte daunatoare agriculturii. Femela depune pana la 9 oua iar pui parasesc cuibul lavarsta de o luna. Daca ne gandim la faptul ca la varsta de un an sunt apti de reproductie, la adaptabilitatea mare in ceea ce priveste habitatul, la varietatea dietei lor cat si la faptul ca pot trai pana la 100 de ani, ne putem da seama de ce este o pasare foarte raspandita pe teritoriul tarii noastre si in numar foarte mare.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cioara griva (Corvus corone cornix) - enciclopedia universala

Cioara griva (Corvus corone cornix):  O mai putem intalni si sub numele de cioara apuseana sau cioara vanata. Cioara griva este mai mica decat cioara de semanatura iar penajul are culoarea neagra doar pe cap,aripi,gusa si coada. In rest penele sunt de culoare cenusie si maronii pe alocuri. Ciocul este puternic si de culoare neagra. Este o specie sedenatra care isi face cuibul in copacii inalti dar spre deosebire de cioara de semanatura ea nu cuibareste in colonii. Femela depuna pana la 6 oua iar perioada de incubatie este de aproximativ 20 de zile. Puii parasesc cuibul dupa o luna iar anul urmator sunt apti de reproductie. La fel ca si celelalte pasari din familia ei, cioara giva are o hrana omnivora foarte variata. Mananca cu placere atat insecte, larve, viermi cat si seminte si cereale, fiind deasemenea considerata ca fiind foarte daunatoare agriculturii. Nu se da inapoi nici de la hoituri, animale mici si oua de pasari. Poate fi considerata ca fiind o specie rapitoare pentru ca a fost vazuta atacand pui de iepuri, soareci de camp sau pasari mici. Desi este considerata de vanatori o specie care ar trebui eliminata, acest lucru ar fi o mare greseala. Cel mult ar trebui ca populatia sa fie tinuta sub control.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciobanu, Anatol - enciclopedia universala

Ciobanu, Anatol:  (n. 14 mai 1934, ) lingvist. Seful Catedrei de limba romana si limbi romanice la Universiatatea din Chisinau, elev al lui Nicolae Corlateanu, seful Comisiei Juridice a Parlamentului Moldovei ca membru al Partidului Democrat al Moldovei, membru corespondent al Academiei de Stiinte a Moldovei (1992) . Lucrari: Mic dictionar latinroman de expresii consacrate, Lingua Latina. Manual pentru Institututiile de invatamant superior, 1994; Punctuatia limbii romane, 2000; Carta Europeana a limbilor si diversitatea politicilor lingvistice in unele tari, 2001.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 132 133 134

135

136 137 138 »
«

»