Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 137

Ciocanitoarea de stejar (Dendrocopos medius) - enciclopedia universala

Ciocanitoarea de stejar (Dendrocopos medius):  Mai este cunoscuta si sub numele de ciocanitoarea pestrita mijlocie. Din numele latin ne dam seama ca este o ciocanitoate de talie medie. Este o pasare specifica Europei centrale care prefera padurile de foioase, in special cele de stejar. Este mai putin adaptabila, motiv pentru care dispare din zonele in care au loc defrisari masive sau acolo unde exista doar paduri tinere. Are un aspect tipic pentru ciocanitori doar ca pare un pic mai dolofana. Crestetul capului este rosu, un pic mai intens la mascul. Penele de sub coada sun roz-portocalii iar abdomenul este galbui cu mici striatii negre. are o lungime de 19-22 cm, deschiderea aripilor de 35 cm si o greutate de 60-75 g. Hrana este alcatuita din insecte seminte si fructe. De obicei cauta insectele pe truchiurile copacilor batrani si uscati si ciocaneste mai rar scoarta in cautarea lor. Cuibul este facut la mare inaltime de sol, intr-o scorbura care are un diametru de 4cm. Femela depune in mai-iunie 4-7 oua, perioada de incubatie este de 14-15 zile iar clocitul este asigurat de ambii parinti.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciocanitoarea mare - enciclopedia universala

Ciocanitoarea mare:  sau ghionoaia este neagra cu alb. Ea are un mot frumos de pene si o mustata, care la mascul sunt rosii, iar la femela negre. Ciocanitoarea este un partener fidel. Intr-adevar, la aceasta pasare de padure nu exista divort: o data format, cuplul ramane unit pe viata. Cuplul cuibareste in arbori unde ocupa o scorbura mare. In aceeasi locuinta masculul si femela clocesc pe rand 3 sau 4 oua. Ciocanitoarea nu poate fi observata intotdeauna cu usurinta; in schimb, se aude de la mare distanta gratie sunetului caracteristic toc-toc-toc, care rasuna in padure! Este zgomotul pe care-l face cand loveste arborii cu ciocul sau foarte dur. In acest fel ea strapunge santurile sapate sub scoarta arborilor de larvele insectelor sau de furnici. Apoi, cu limba ei lunga si ascutita, le injunghie si le mananca.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciocanitoarea neagra (Dryocopus martius) - enciclopedia universala

Ciocanitoarea neagra (Dryocopus martius):  Este cea mai mare specie de ciocanitoare din Europa. Are o lungime de 40 - 45 cm, aproximativ cat o cioara, anvergura aripilor este de 70 - 75 cm iar greutatea de maxim 370gr. Asa cum ii spune si numele, este o ciocanitoare de culoare neagra cu ceva nuante de maroniu, mai pronuntate spre varfurile aripilor. La mascul vom putea observa o scufita de culora rosie pe cap care se prelungeste pana aproape de cioc. Femela are o pata rosie doar in crestetul capului. Are un cioc foarte puternic, alb la baza si albastrui spre varf. Picioare sunt de culoare cenusie si sunt prevazute cu gheare puternice pentru a se putea agata de scoarta copacilor. Coada este alcatuita din pene tari si o ajuta sa se sprijine pe trunchiul copacilor atunci cand cauta hrana. Desi este o aparitie rara si este greu de vazut,ciocanitoarea neagra poate fi intalnita pe aproape tot teritoiul Romaniei - de la padurile de conifere,la padurile de foioase si pana in padurile din Delta Dunarii. In Europa, prezenta ei este asociata cu zonele montane si tinuturile nordice insa se observa o extindere a arealului acestei specii si catre zonele joase impadurite. Datorita raritatii si a faptului ca este foarte precauta, ciocanitoarea neagra este greu de observat si fotografiat. Acesta specie este protejata prin lege iar vanatoarea este interzisa. Hrana este alcatuita din insecte si larve pe care le cauta sub scoarta copacilor sau sapand cu ciocul puternic in trunchiurile copacilor. Mai rar poate fi vazuta si pe sol, in cautare de furnici. Ciocanitoarea neagra isi face cuibul in scorburile construite in copaci la care vor lucra ambii parinti pana la cateva saptamani. Femela va depune 4-6 oua si ambii parinti vor cloci cu randul.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciocanitoarea pestrita mare (Dendrocopos major) - enciclopedia universala

Ciocanitoarea pestrita mare (Dendrocopos major):  Este neagra pe spate iar pe piept este de un alb cu nuante galben-ruginii. Pe crestet este neagra cu o pata cafenie in frunte. Masculul are o scufita rosie pe cap. Obrajii si gatul sunt de culorae alba separati printr un guler de culoare neagra. Pe umeri are un fel de epoleti de culoare alba iar aripile sunt pestrite-alb cu negru. Coada este tot neagra cu cateva dungi albe iar sub coada este de un rosu aprins. Are o lungime de aproximativ 25 cm. Este o pasare foarte vioaie si indrazneata, bataioasa daca un alt tovaras indrazneste sa vina pe copacul ei. Unealta ei de lucru este ciocul lung si puternic de culoare neagra. Putem spune ca ciocul ei este o unealta universala,servind ca tarnacop,ciocan,rindea ori dalta. Cu el ciocaneste mereu in cautarea larvelor de sub scoarta copacilor. Datorita auzului ei fin reuseste sa depisteze daunatorii din scoarta copacilor cu mare precizie indiferent de stadiul de dezvoltare al daunatorilor(larva, pupa, adult). Dupa localizare intra in actiune unealta universala si cu siguranta parada nu mai are scapare. Pentru a putea ciocani in scoarta copacilor, ciocanitoarea pestrita mare sta vertica pe scoarta copacului. Se prinde bine cu cele patru degete,dispuse doua in fata si doua in spate, inzestrate cu ghiare lungi puternice si incovoiate si se sprijina pe coada. Cuibul si-l sapa in trunchiul copacilor iar la finalizarea lui,in luna mai,femela va depune pana la 7 oua de culoare alba. Partenerii clocesc cu randul iar incubatia dureaza 15 zile.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 134 135 136

137

138 139 140 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct