Enciclopedia universala

articole cu litera C - pagina 138

Ciocanitoarea pestrita mica (Dendrocopos minor) - enciclopedia universala

Ciocanitoarea pestrita mica (Dendrocopos minor):  Este mult mai mica decat surata ei mare. Este un pic mai mare decat o vrabie -16 cm. Este considerata cea mai mica specie de ciocanitoare care traieste la noi. Fata de ciocanitoare pestrita mare este mult mai pestrita si doar masculul are o scufita rosie pe cap. Nu vom mai gasi nici rosul aprins de sub coada. Este cea mai mica specie de ciocanitoare din Europa. Lungimea corpului este de 14-15 cm, anvergura aripilor de 25-27 cm iar greutatea corporala de 18-22 g. Ciocanitoarea pestrita mica o vom gasi de obicei in zonele cu paduri de fag dar se aventureaza si la campie,prin livezi. Din cauza ciocului mai mic si mai moale gaureste mai greu scoarta copacilor insa parcurge trunchiul arborilor si consuma insectele pe care le gaseste. In luna mai femela depune pana la 6 oua de culoare alba. Ambii parteneri vor cloci ouale tip de 15 zile, atat cat este perioada de incubatie. Ciocanitoarea pestrita mica creste o singura serie de pui pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciocarlanul (Galerida cristata) - enciclopedia universala

Ciocarlanul (Galerida cristata):  Este o pasare specifica campiilor insorite si a terenurilor aride insa este intalnita pe tot teritoriul tarii noastre indiferent de forma de relief. Ciocarlanul este foarte asemanator la infatisare cu ciocarlia cu care de altfel imparte acelasi areal. Aceasta din urma are creasta mai mica si nu este ascutita si are cateva pene albe la varful aripilor si pe lateralele cozii. Ciocarlanul are o culoare maro pamantie care il ajuta foarte mult la camuflare. Creasta ascutita este specifica acestei pasari. Atunci cand nu o tine ridicata putem observa un smoc ascutit de pene in prelungirea crestetului. Penele au un aspect solzos si au marginile mai deschise la culoare. Ciocul este un pic curbat la varf. Lungimea corpului este de 17-19cm, anvergura aripilor de 30-35cm iar greutatea de 30-35g. Ciocarlanul isi face cuibul intr-o scobitura in pamant. Femela depune cate 3-6 oua in 2-3 serii pe an. Spre deosebire de ciocarlie, ciocarlanu nu migreaza si este prezent la noi si pe timpul iernii.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Ciocintors (Recurvirostra avosetta) - enciclopedia universala

Ciocintors (Recurvirostra avosetta):  Este o pasare specifica zonelor litorale, a lagunelor cu apa sarata, a deltelor si a mlastinilor, baltilor si lacurilor cu apa mica din apropierea tarmurilor. Ciocintors este o pasare rara care necesita masuri de conservare. In Romania poate fi intalnita in Delta Dunarii, pe tarmul marii si in apropierea lacurilor litorale. Ciocintors este asemanator la infatisare cu piciorongul insa cu mai putin negru in penaj. Specific acestei pasari este ciocul foarte fin si subtire, curbat in sus, de culoare neagra. Picioarele sunt lungi, de culoare gri-albastruie. Lungimea corpului este de 42-46 cm, anvergura aripilor de 70-77 cm iar greutatea de 250-400 g. Pentru a se hrani, ciocintors tine ciocul subtire sub suprafata apei si prin miscari continue reuseste sa localizeze mici nevertebrate pe care le consuma. Cuibul este construit pe plaje sau pe mici insule. Cuibul este rudimentar, fiind captusit dar cu putina vegetatie. De obicei cuibaritul este realizat in colonii. Femela depuna 3-4 oua intr-o singura serie pe an.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

Cioculescu, Serban - enciclopedia universala

Cioculescu, Serban:  (n. 7 septembrie 1902, Bucuresti - d. 25 iunie 1988, Bucuresti) - critic si istoric literar. A absolvitLiterele si Filosofia (specialitatea limba franceza) la Bucuresti, Filologia romanica la Sorbona si laEcole Pratique des Hautes Etudes, Paris. A fost redactor sef la Viata romaneasca, apoi profesorla Institutul Pedagogic din Pitesti (domiciliu fortat) , profesor la Facultatea de Filologie din Bucuresti, director al Bibliotecii Academiei. Membru al Academiei (1974) . A publicat interesante analize critice: Corespondenta dintre I.L. Caragiale si Paul Zarifopol, 1935, debut; Aspecte lirice contemporane, 1942; Varietati critice , 1966; Aspecte literare contemporane , 1972, PremiulUniunii Scriitorilor; Itinerar critic, 5 vol., 1973-1979. Editor si comentator al lui I. L. Caragiale: Viatalui Caragiale, 1942; Documente inedite, 1964. A mai scris, impreuna cu Tudor Vianu si VI. Streinu, Istoria literaturii romane moderne, 1943.

Enciclopedia universala: Definitii din categoria articole cu litera C

« 135 136 137

138

139 140 141 »
«

»
Bijuteria de lux Papillon Construct